nieuws

Komatsu komt met hybride rupsgraafmachine

Geen categorie

Komatsu kondigde eind verleden week aan te starten met de verkoop van een eerste hybride rupsgraafmachine. Het model PC 200-8 Hybrid zal vanaf juni 2008 op de Japanse markt gelanceerd worden. Volgend jaar volgt de export.

Komatsu komt met hybride rupsgraafmachine

In het fiscale jaar 2010 plant Komatsu een productie van 1500 van deze hybride machines. De koper dient rekening te houden met een prijs die 20 procent boven die van de standaard machine zal liggen.

De aandrijving van de PC 200-8 Hybrid komt van het Komatsu Hybrid System dat gebruik maakt van een nieuw ontwikkelde elektromotor voor het draaien van de bovenwagen, een motor voor de kracht, een condensator en een dieselmotor. De elektromotor vervangt de hydraulische aandrijving en slaat de kracht op die vrij komt als de bovenwagen bij het draaien afremt. In vergelijking met standaard materieel, dat alleen dieselvermogen gebruikt voor kracht, gebruikt de hybride graafmachine als extra de teruggewonnen energie die vervolgens de dieselmotor bij het accelereren ondersteunt. De motor kan zo in een laag toerengebied blijven draaien, wat leidt dat een hoge brandstofefficiency. Bovendien houdt de Hybride het toerental, volgens de fabrikant, superlaag als de machine stationair loopt, wat dan nog eens zorgt voor extra besparingen.

Komatsu belooft een besparing van 25 procent op het brandstofverbruik. Recente proeven in Japan bij verschillende bedrijfstypes lieten echter al besparingen zien tot 41 procent. In Nederland wordt Komatsu vertegenwoordigd door Bia in Zutphen.

Reageer op dit artikel