nieuws

Wildplassers betonbedrijf trekken boetekleed aan

Geen categorie

Gisteren trokken ze nog luidruchtig aan de bel, een aantal medewerkers van betonbedrijf MEA Polymer uit Zelhem. In een programma van Radio Gelderland zeiden ze woedend te zijn omdat hun werkgever hen trachtte te betrappen op wildplassen en ‘sluikroken’. Ze werden voortdurend met camera’s in het oog gehouden. En dienden bij overtreding forse boetes te betalen. Vandaag nemen ze gas terug. Trekken gezamenlijk het boetekleed aan. En betalen gewillig een boete die het bedrijf hen oplegt.

Wildplassers betonbedrijf trekken boetekleed aan

BouwMaterieel meldde gisteren over de misstanden die aan de orde van de dag zouden zijn bij MEA Polymer in Zelhem. Vandaag verantwoordt een zegsman van dat bedrijf, in en interview met dagblad De Gelderlander, de ingreep van de directie en het daaraan gekoppelde sanctiebeleid.

Onwelriekende eindproducten
Volgens MEA Polymer ontstond de rel toen medewerkers op de kwaliteitsafdeling het vertikten om nog langer naar urine riekende betonproducten te controleren. “Potentiële klanten die over het buitenterrein tussen de betongoten de geur van urine opsnoven, zagen af van koop. Om die reden werd het personeel – 80 medewerkers in totaal – in september en oktober 2007 met klem gevraagd de interne richtlijnen te volgen”, aldus een zegsman van MEA in De Gelderlander.
In de richtlijnen werd bepaald dat het strikt verboden was om over de eigen producten te plassen. Roken mocht ook niet omdat er chemicaliën lagen op het terrein.

Tevergeefse oproep
“De urinelucht bleef echter en de klachten ook”, luidt de verklaring in dagblad De Gelderlander. Dus werd een recherchebureau ingeschakeld. Daarbij wezen camerabeelden uit dat een achttal medewerkers de richtlijnen in de wind sloegen.
MEA besloot vervolgens de schade – verloren klanten, onverkoopbare producten, de kosten voor het recherchebureau en het registratiemateriaal – te verhalen op het achttal. Aanvankelijk liepen de schadeclaims op tot 1200 euro. Inmiddels is dit bedrag teruggebracht tot maximaal 400 euro per persoon. De werknemers mogen de boete overigens in termijnen terug betalen.

Mea culpa
Afgelopen vrijdag werd het probleem besproken met een vertegenwoordiger van vakbond FNV, drie afgevaardigden van de betroffen werknemers en directeur Wasterwal. Na een kwartiertje waren ze er al uit. De FNV-vertegenwoordiger: “De medewerkers hebben zelf aangegeven fout te zijn geweest. Ze zullen hun leven beteren. Dat het bedrijf een schadevergoeding vraagt is terecht. Gelukkig hebben we de hoogte van het bedrag naar ieders tevredenheid kunnen matigen.”

Reageer op dit artikel