nieuws

Nieuw asfaltsysteem brengt twee kleuren tegelijk aan

Geen categorie

In opdracht van de gemeente Lopik wordt door BAM Wegen Regio Midden op de Lekdijk Oost tussen Vianen en Schoonhoven, over een lengte van 17 kilometer, rood en zwart asfalt in één werkgang tegelijk aangebracht. Dit is uniek omdat dit voor het eerst op deze wijze in Nederland gebeurt.

Nieuw asfaltsysteem brengt twee kleuren tegelijk aan

De weg heeft een breedte van vier meter waarvan het middengedeelte wordt voorzien van zwart asfalt (twee meter) en aan weerszijden rood asfalt. Logistiek is het een uitdaging, omdat wagens elkaar op de dijk niet kunnen passeren.

Driemaal sneller
In de omgeving van de dijk staan vrachtwagens met asfalt klaar. Een mobiele graafmachine brengt het rode asfalt vanuit de vrachtwagen over naar het tweelaags asfalt systeem. Het zwarte asfalt wordt direct vanuit de vrachtwagen gestort in de shuttle buggy, 20 ton per keer.
Deze opdracht wordt door BAM Wegen in circa acht dagen uitgevoerd. Bij een traditionele uitvoering, met inzet van een fietspad-asfaltmachine en een asfaltspreidmachine, zou de uitvoeringstijd circa 24 dagen zijn. Bovendien zijn de asfaltlagen van een betere kwaliteit omdat de lagen warm in warm worden aangebracht waardoor een perfecte hechting ontstaat. Met een langere levensduur als gevolg.

Reageer op dit artikel