nieuws

Meer heftruckongevallen in 2007

Geen categorie

De Arbeidsinspectie noteerde vorig jaar in totaal 193 ongevallen met hef- en magazijntrucks. Dat zijn er elf meer dan in 2006. Het aantal doden is met vier gelijk gebleven. Binnen de top-10 van ongevalstypen zien we dezelfde top-4. Daarnaast valt vooral de stijging op van het duikelen van het laadperron of laadklep.

Meer heftruckongevallen in 2007

Zoals elk jaar blijft het onvoldoende kijken bij het achteruitrijden de hoofdoorzaak van het enorme aantal ongelukken met hef- en magazijntrucks. Opvallende stijging zien we bij het aantal beknellingen. Veel vingers, enkels en voeten zijn blijvend verminkt als gevolg van aanrijdingen, verschuivende lading of ledenmaten die niet binnenboord zijn gehouden.

Stijging vallende lading
Ook gestegen is het aantal valpartijen vanaf de laadklep of laadperron. De vrachtauto vertrekt in de meeste gevallen te vroeg of staat onvoldoende geremd bij het parkeren. Het aantal gevallen van vallende lading, vanuit de stelling of van de vork, is eveneens toegenomen. Daarentegen is het vallen van personen van een geheven vork, pallet of box juist gedaald.

Dodelijke ongevallen
Bij de vier dodelijk getroffen slachtoffers is er eenmaal sprake van het kantelen van de heftruck als gevolg van het rijden met te hoog geheven last. Eenmaal is, na aanrijding, een lading uit de stelling gevallen en tweemaal is er sprake van beknelling tussen truck en last.

Reageer op dit artikel