nieuws

Onderzoek: machinaal straten wordt de toekomst

Geen categorie

Uit de Gemeentewerken Scan 2008, een onderzoek dat USP Marketing Consultancy in samenwerking met BouwKennis heeft uitgevoerd, blijkt dat één van de meest arbeidsintensieve processen in de bouwsector – bestraten – binnen afzienbare tijd gemechaniseerd wordt.

Onderzoek: machinaal straten wordt de toekomst

Zowel opdrachtgevers (gemeenten) als verwerkers (aannemers gww) zijn het erover eens zijn, dat de tijd rijp is voor machinaal straten. Op dit moment wordt machinaal bestraten nog maar mondjesmaat toegepast (circa 10 tot15% van de projecten), maar alle partijen zijn het erover eens dat het in de komende drie jaar veel vaker zal voorkomen.

Machinaal bestraten in de lift
Het percentage gemeenten en aannemers dat geen enkel project machinaal bestraat heeft, is met respectievelijk 45% en 35% hoog te noemen. De toekomstverwachtingen die gemeenten en aannemers hebben ten aanzien van deze wijze van bestraten zien er evenwel gunstig uit: 80% van de gemeenten verwacht een stijging in het aantal machinale bestratingsprojecten en bij aannemers is dit zelfs 87%.

Samenwerking essentieel
Samenwerking tussen fabrikant, opdrachtgever en aannemers blijkt hierbij essentieel voor succes. Alle betrokken partijen dienen zich bewust te worden van de voordelen van het machinaal bestraten en hierover in een vroegtijdig stadium afspraken te maken. Ruim tweederde (70%) van de gemeenten en aannemers geeft namelijk aan dat het slagen van een project reeds in de voorbereidingsfase wordt bepaald. Daarnaast zegt tweederde (66%) van de gemeenten en driekwart (75%) van de aannemers dat de rol van fabrikanten essentieel is bij machinaal straten.

Fabrikanten blijven achter
Tijdens de demonstratiedag ‘Machinale verwerking van straatbaksteen’, die op donderdag 13 maart door de Stichting Promotie Straatbaksteen (SPS) in Harderwijk werd gehouden, beklaagde Piet M. Oskam, directeur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB), zich vooral over de steenfabrikanten. “Het gaat er nu op aan komen dat producenten van straatsteen meewerken aan de verdere ontwikkeling van de machines. Dat kan door betere maatvoering, levering van verwerkbare pakketten en logistieke optimalisering. Dat vraagt samenspel tussen de materiaalproducenten en de ontwikkelaars van het materieel”, aldus de kritische verklaring van directeur Oskam.

Reageer op dit artikel