nieuws

Made in Holland Award voor Viber Metaal

Geen categorie

Met de volautomatische kegelzet- en ophaalmachine (Pick- and place-unit) voor wegafzettingen heeft Viber Metaal uit Heeswijk-Dinther de “Made in Holland Award 2008” veroverd. De jury kende het bedrijf de award toe op grond van de geslaagde engineering van een machine met opvallende functionele en maatschappelijke verdiensten.

Made in Holland Award voor Viber Metaal

Voor de leek is het een spectaculair, fascinerend en gemakkelijk herkenbaar wonder der techniek. Voor de vakspecialist is het een innovatie met grote marktpotentie. De jury verwacht dan ook dat deze machine, Viber Metaal en de Nederlandse maakindustrie als geheel, internationaal in de kijker plaatst.

Kegelen
Het fysiek zwaar belastende uitzetten en ophalen van kegels voor wegafzettingen – ‘kegelen’ in vakjargon – is gevaarlijk en ongezond. Het ziekteverzuim beloopt twaalf procent en geregeld doen zich ernstige ongelukken voor. Wegbeheerders en wegenbouw en –onderhoudsbedrijven zijn daarom zeer geïnteresseerd in betrouwbare oplossingen.
De bekroonde pick- and place-unit van Viber Metaal wordt dan ook met open armen ontvangen. Nog dit jaar worden meer dan dertig units in gebruik genomen. Aangezien de problematiek internationaal is, laat ook het buitenland veel belangstelling zien. Mogelijk wordt de machine in de toekomst zelfs verplicht gesteld.

Plaatsen en ophalen
De kegelzetmachine is geschikt voor elke standaard containerwagen en is binnen enkele minuten gebruiksgereed. Het standaardmagazijn bevat 250 kegels, die op drie verschillende onderlinge afstanden kunnen worden uitgezet en daarmee tot circa vijf kilometer wegafzetting realiseren. En dat met een snelheid van 25 kilometer/uur.
De machine kan zowel links als rechts van de wagen voor- en achteruit opereren en haalt de kegels net zo gemakkelijk weer op als ze uitgezet zijn. Ook omgevallen kegels, in welke richting dan ook, worden trefzeker getackeld.

Praktijkproof
De kegelzetter is volledig praktijkproof: een geïntegreerd visionsysteem houdt rekening met drempels en dergelijke en de bediening met slechts vijf knoppen maakt ongeschoolde medewerkers in no-time tot betrouwbaar operator. Naast verhoging van de veiligheid en de grote reductie van fysieke belasting en ziekteverzuim levert de machine een besparing op arbeidskosten op.

Viber Metaal uit Heeswijk-Dinther is gespecialiseerd in de verwerking van staal, aluminium en roestvast staal in uiteenlopende eigen producten, waaronder liftschachten, interieurproducten en mindervalidenplateaus, en werkt in opdracht van derden. De productontwikkeling heeft de filosofie om met zo min mogelijk onderdelen de hoogst haalbare graad van prefabricage te bereiken.

Reageer op dit artikel