nieuws

Domex 1200: staal voor sterkere constructies

Geen categorie

SSAB Tunnplåt introduceert het sterkste ultrahoogsterkte constructiestaal als warm breedband. Domex 1200 opent nieuwe mogelijkheden voor sterkere constructies, zoals hijskranen, containers en zware voertuigen. Deze nieuwe staalkwaliteit wordt op 11-14 maart op de ESEF 2008 in Utrecht geïntroduceerd.

Domex 1200: staal voor sterkere constructies

Met een minimale trekgrens van 1200 MPa stelt Domex 1200 een nieuwe standaard voor ultrahoogsterkte bandstaal. De nieuwe staalkwaliteit is ontwikkeld met het oog op lichte constructies die bestand moeten zijn tegen extra hoge belastingen.

Domex 1200 kenmerkt zich ook door een vlak glad oppervlak. ”Het oppervlak biedt een lage topografie. Met andere woorden, het oppervlak bezit een hoge vlakheid,” zegt Berit Arvidsson, productmanager van Domex bij SSAB Tunnplåt. ”Dit vergemakkelijkt de lakbehandeling. Voorts geeft het lakwerk goede resultaten en de wrijvingscoëfficiënt is laag, een voordeel met name voor telescoopkranen. Deze staalkwaliteit laat zich overigens makkelijk bewerken, met name buigen en lassen. Ondanks de grote sterkte van het materiaal kunnen scherpe buigradii worden bereikt.”

”Het is een laaggelegeerd en zeer zuiver materiaal, waarvan het fabricageproces nauwkeurig wordt bewaakt,” voegt Berit Arvidsson toe, terwijl ze de staaleigenschappen uiteenzet. ”Met deze staalkwaliteit wordt onze positie bevestigd als marktleider op het gebied van warmgewalst ultrahoogsterkte staal”

Domex 1200 zal worden geleverd in breedten van 1500 millimeter en in diktes van vier tot acht millimeter. SSAB heeft een breed assortiment proefplaten op voorraad. Deze kunnen worden besteld in vaste lengten van drie tot twaalf meter.

Foto: Met het nieuwe type ultrahoogsterkte constructie-bandstaal, Domex 1200 van SSAB, beschikken fabrikanten van hijskranen wereldwijd over nieuwe mogelijkheden om sterke kraanarmen te construeren. (Foto: HIAB)

Reageer op dit artikel