nieuws

De Unimog U 20: compact, wendbaar en flexibel

Geen categorie

Niet voor alle toepassingen is behoefte aan grotere en snellere voertuigen, die bovendien steeds grotere afstanden moeten afleggen. Op de IAA voor bedrijfswagens in 2006 presenteerde Mercedes-Benz de Unimog U 20. Na twee jaar van ontwikkeling en testen is het voertuig dit jaar in serieproductie gegaan. De sterke punten de nieuwe ‘kleine’ Unimog U 20 zijn compactheid, wendbaarheid en flexibiliteit.

De Unimog U 20: compact, wendbaar en flexibel

Wat het eerst opvalt, is de karakteristieke nieuwe frontstuurcabine van de U 20, die door Mercedes-Benz in Brazilië wordt geproduceerd. Daar wordt ook de kleine Acello-vrachtwagen met deze geheel uit staal vervaardigde cabine uitgerust. Ondanks haar geringe buitenafmeting van 215 centimeter biedt de cabine ruimte aan drie volwaardige zitplaatsen.

Binnen zorgen een ergonomische bestuurdersstoel, verwarming en optioneel airconditioning voor het nodige comfort. De kleine Unimog is bovendien niet alleen relatief slank, maar ook vrij kort. Door zijn totale lengte van 4,94 meter, exclusief aanhanger voor machines, bedraagt de draaicirkel slechts 12,8 meter en daarmee kan hij zich zelfs met een ruime middenklasse personenauto meten. De U 20 is in kleinere gemeenten en de land- en tuinbouw niet alleen geschikt vanwege zijn compacte omvang, ook het prijsniveau is aantrekkelijk voor deze nieuwe doelgroep.

De nieuwe Unimog biedt volop waar voor zijn geld: de 150 pk van de OM 904 LA is goed voor een topsnelheid van 89 km/u op een verharde weg. Het voertuig voldoet vanzelfsprekend aan de EU4-norm en is uitgerust met BlueTec-technologie.

Maar wat de Unimog pas echt van de conventionele vierwielaangedreven bedrijfswagens en andere gemeentevoertuigen onderscheidt, zijn het korte laddervormige chassis en de portaalassen met grote bodemvrijheid voor inzet in moeilijk begaanbaar terrein. Bovendien is deze nieuwe Unimog, net als zijn soortgenoten, voorzien van enkellucht banden voor en achter en optioneel met hydraulische aansluitingen en frontplaat (DIN-plaat) voor de montage van hulpstukken.

De U 20 kan uitgerust worden met een multifunctionele box die qua vorm perfect tussen de cabine en de laadbak past. Deze box is voorzien van schappen en ideaal voor het opbergen van gereedschap, scheppen, sneeuwkettingen en ander kleinmateriaal.

Reageer op dit artikel