nieuws

Slechte bouwers op een zwarte lijst

Geen categorie

Er moet een zwarte lijst komen waarop bouwbedrijven staan die slecht werk afleveren. Zeker bouwers die bij nieuwbouwprojecten woningen met 100 of meer gebreken opleveren, horen daarop thuis. Dat vindt een ruime meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag, uitgevoerd door dagblad De Telegraaf.

Slechte bouwers op een zwarte lijst

Bouwers, die broddelwerk leveren, moeten geregistreerd kunnen worden bij een centraal meldpunt. Zo’n instelling moet voor particulieren gemakkelijk toegankelijk zijn om beklag te kunnen doen over eventuele malafide bouwpraktijken.

Veruit de meeste respondenten zijn het eens met de Stelling van de Dag dat bouwbedrijven steeds slechter presteren: 85%, tegen 4% die het hiermee oneens is en 11% die het niet weet.

Ernstig
De geconstateerde gebreken zijn vrij ernstig, want ze hebben vaak te maken met de constructie. Zo antwoordt ruim een derde van de deelnemers dat het gaat om defecten in muren, vloeren en/of daken. En bij een kwart van de respondenten gaat het zelfs om constructieve én nietconstructieve gebreken. Bij zo’n 40% betreft het ’alleen’ niet-constructiefouten.

Dat bouwers steeds slechter presteren, blijkt ook uit het feit dat de gebreken die bij oplevering zijn geconstateerd, niet binnen de afgesproken termijn worden opgelost. Dat geeft maar liefst 56% van de respondenten aan. Bovendien heeft de meerderheid (nog steeds) moeite met de uitkomst van de herstelwerkzaamheden. Zo’n 20% was helemaal niet tevreden en 41% was niet helemaal tevreden over de verrichtingen van de aannemers. Bij zo’n 35% van de deelnemers is de reparatie van de fouten uiteindelijk wel naar tevredenheid uitgevoerd.

Tijdsdruk
De reden voor de slechtere prestaties van bouwers wordt vooral gezocht in het gebruik van goedkope materialen en het onder tijdsdruk opleveren, waardoor er fouten worden gemaakt. “Vakbekwaamheid en klantgerichtheid zijn er niet meer. Alles moet snel en goedkoop om de winstmarge van de aannemer te vergroten”, zo klaagt een deelnemer.

Reageer op dit artikel