nieuws

Komatsu D 375 A-5 bulldozer aan het werk bij AEBA

Geen categorie

Importeur Bia uit Zutphen had tijdens zijn Open Dagen, september vorig jaar, als blikvanger de op twee na grootste Komatsu bulldozer op haar terrein staan.

Komatsu D 375 A-5 bulldozer aan het werk bij AEBA

Deze 75 tonner is door Bia verkocht aan Vink Barneveld en aan het werk gezet voor AEBA (Afvalenergiebedrijf Amsterdam). Het werk bestaat uit het ontgraven van een depot AVI slakken, een restproduct van de afvalverbranding, en het afdekken van de bestaande en een nieuw te vormen depot. Deze beide depots worden de terpen die als onderbaan voor de nieuwe A5 snelweg gaan fungeren.

Het karwei dat Vink hier moet klaren omvat een grote hoeveelheid grond- en materiaalverzet. Tienduizenden kubieke meters grond en 220.000 kuub AVI slakken moeten er ontgraven worden. Daarnaast moet de aannemer eindafdichtingen aanbrengen, 178.500 kuub zand leveren en verwerken en ook nog eens verontreinigde grond afvoeren.

De D 375 is, met zijn 75 ton (inclusief ripper) eigen gewicht, de op twee na grootste bulldozer uit de Komatsu stal. Daarboven levert de Japanse fabrikant de D 475, die met zijn 104 ton eigen gewicht slechts één opponent kent die hem benaderd: de Caterpillar D 11. Wereldwijd gaat Komatsu aan kop met de absolute gigant D 575; deze legt 150 ton in de schaal en zul je in ons werelddeel niet aantreffen. Hij wordt hoofdzakelijk ingezet bij de grote kolenmijnen in Amerika en Australië.

Een filmpje van de krachtige Komatsu D 375 A-5 is hier te zien.

Reageer op dit artikel