nieuws

Europarlement wil dieselaccijnzen harmoniseren

Geen categorie

De accijnzen op diesel en ongelode benzine voor vrachtwagens zouden niet meer zoveel moeten verschillen tussen EU-landen. Landen als Luxemburg moeten hun tarieven verhogen en enkele andere moeten hun accijnzen juist bevriezen, bepleitten Europarlementsleden in een rapport.

Europarlement wil dieselaccijnzen harmoniseren

De Europese Commissie wil een minimum van 38 cent per liter in 2015. Maar de parlementscommissie met CDA en PvdA wil een lager tarief: 35,9 cent. Bovendien willen de parlementsleden een maximum stellen. Landen die nu al meer dan 40 cent per liter dieselaccijns heffen voor vrachtwagendiesel, mogen dat niet meer verhogen tot 2015. Voor ongelode benzine zou dat maximum voorlopig op 50 cent moeten liggen.

Hele toer
Negen EU-landen heffen nu minder dan 30 cent accijns per liter. Nederland heft nu 37 cent accijns op een liter diesel. Dat zou al stijgen tot 38 cent in 2014. Nederland zit daarmee al tussen het beoogde minimum en maximum.

Het standpunt van de Europarlementscommissie krijgt in maart waarschijnlijk goedkeuring van het plenaire parlement. Daarna moeten de 27 EU-landen nog unaniem instemmen. Naar verwachting zal Luxemburg echter een veto uitspreken over het EU-accijnsplan. “Het zal nog een hele toer worden de EU-landen te overtuigen”, verwacht Europarlementslid Cornelis Visser (CDA).

Reageer op dit artikel