nieuws

Drijvende zandscheidingsinstallatie uniek in Europa

Geen categorie

Martens en Van Oord heeft enige tijd geleden een eigen zandscheidingsinstallatie in gebruik genomen. Een zandscheidingsinstallatie of een cycloner is een ingenieus bouwwerk dat gebouwd is om relatief schoon zand (categorie 1) te scheiden van vervuild slib. Dit gebeurt, simpel gezegd, door handig gebruik te maken van het relatief zware gewicht van zand. Door in enorme cylinders een vacuüm te zuigen, zakt het relatief zware zand naar beneden en wordt vervuild zand of slib opgezogen.

Drijvende zandscheidingsinstallatie uniek in Europa

Hoewel de werking van een zandscheidingsinstallatie niet nieuw is en al door een aantal bedrijven wordt toegepast, heeft Martens en Van Oord het concept op innovatieve wijze toegepast. In tegenstelling tot andere bedrijven, die de installatie op de wal hebben geïnstalleerd, heeft Martens en Van Oord visie getoond door de installatie op een ponton, drijvend boven een afstortlocatie te installeren. Hierdoor kan aanzienlijk bespaard worden in tijd, logistieke kosten en transportkosten.

De drijvende zandscheidingsinstallatie is speciaal ontworpen om te worden ingezet bij baggerwerkzaamheden op de Amer en Merwede welke momenteel door Martens en Van Oord worden uitgevoerd.

Het ponton met de daarop gebouwde installatie drijft boven de ‘Put van Cromstrijen’; een diepe put van zo’n 15 meter die zich bevindt op de bodem van het Hollands Diep en die door Rijkswaterstaat is aangelegd om vervuild slib, afkomstig van baggerwerkzaamheden, af te storten. Ten behoeve van dit project wordt dagelijks ruim 3.000 ton baggermateriaal gescheiden in de installatie. Ongeveer 65% van de aangeleverde bagger kan worden afgevoerd als categorie 1-zand, het residu wordt afgestort in de ‘Put van Cromstrijen’. Totaal zal ongeveer 100.000 m³ worden verscheept naar de scheidingsinstallatie waarvan ongeveer 65.000 m³ goed bruibare secundaire bouwstof zal worden afgescheiden.

Reageer op dit artikel