nieuws

Diesel vooral gevoelsmatig duurder in 2007

Geen categorie

Gevoelsmatig is de dieselprijs voor de transportsector in 2007 sterk gestegen. Dit is echter niet overeenkomstig de feiten. Eigenlijk was er maar sprake van een geringe stijging van de dieselprijs. Dat blijkt uit gegevens van TLN.

Diesel vooral gevoelsmatig duurder in 2007

In de eerste acht maanden van 2007 lag de gemiddelde dieselprijs zelfs 3% lager dan in dezelfde periode in 2006. Dat de transporteurs met een wrange nasmaak achterbleven, kwam vooral door de laatste vier maanden van 2007. In deze periode steeg de dieselprijs met liefst 12% ten opzichte van dezelfde periode in 2006.

Uitgaande van een gewogen gemiddelde over heel 2007 komt dit neer op een stijging van de dieselprijs van 1,9%. Wanneer ook nog rekening wordt gehouden met de werkelijke stijging van de dieselprijs, geschoond van accijns en heffingen, dan bedraagt de stijging slechts 1,6%.

Omdat de inflatie in 2007 1,6% bedroeg, valt er dus niet te spreken van een extreme verhoging van de dieselprijs. Hoewel de toekomstige dieselprijs niet te voorspellen is, lijkt de transportsector er verstandig aan te doen om rekening te houden met een extreme stijging. De vraag naar brandstoffen groeit immers in hoog tempo, onder meer door de opkomst van economieën als China en India.

Reageer op dit artikel