nieuws

Diesel nog nooit zo duur

Geen categorie

De dieselprijs stijgt vandaag naar recordhoogte. Voor een liter euro zal aan de pomp 1,242 euro betaald moeten worden. Dat is een stijging van zeventiende cent.

Diesel nog nooit zo duur

De prijs geldt aan pompen van marktleiders Shell, Esso en Total. Bij BP en Texaco ligt de prijs nu nog een halve cent lager, maar verwacht wordt dat die de stijging snel zullen volgen.
Marktleider Shell doet geen uitspraken over toekomstige prijsstijgingen. Die zijn volgens het bedrijf vooral van de hoeveelheid benzine die op dit moment in de wereld voorradig is en de capaciteit van raffinaderijen om die voorraad op peil te houden.

De huidige stijging wordt mede veroorzaakt door de grote vraag naar brandstof uit China, vanwege het barre winterweer in grote delen van het land. Ook in de VS worden brandstofvoorraden vergroot vanwege de winter en gebruikt het Amerikaanse leger in Irak veel benzine.

De benzineprijs heeft geen directe relatie met de prijs van ruwe olie. Bij het vorige record op 3 september 2005 kostte ruwe olie zeventig dollar per vat. Voor een vat ruwe Noordzeeolie moest vanochtend in Londen 99 dollar worden betaald. Op de Amerikaanse oliemarkt ligt de prijs alweer boven de honderd euro per vat van 159 liter.

Reageer op dit artikel