nieuws

Craco-rotor verhoogt dagproductie Jenz schredders

Geen categorie

De Beijer Bladel uit Hapert heeft de dagproductie van zijn Jenz AZ 660 verhoogd van 400 naar 700 kubieke meter per dag. Deze toename is mogelijk gemaakt door de vervanging van de originele Jenz rotor door een innovatieve Craco-rotor. Hierdoor is de concurrentiepositie van De Beijer en de Jenz AZ 660 sterk verbeterd.

Craco-rotor verhoogt dagproductie Jenz schredders

Op vrijdagmiddag 29 februari wordt de Craco-rotor van 13:00 tot 16:00 uur gedemonstreerd bij De Beijer – Castersedijk 26 – Hapert. Daarbij is iedereen van harte welkom.

Compleet nieuw rotorconcept
Op zoek naar een competente partner koos De Beijer voor Craco uit Alphen aan den Rijn. De fabrikant nam de uitdaging aan een compleet nieuw rotorconcept voor de Jenz-AZ-serie te ontwikkelen. Door de ervaring en het bekend zijn met alle op de markt zijnde systemen kon Craco in korte tijd een doordacht ontwerp presenteren.
Bij de realisering kon Craco teruggrijpen op de eigen digitale bibliotheek met tekeningen van alle gangbare schredderconcepten. De Craco-rotor kan in de meeste Jenz -AZ-schredders worden ingebouwd in plaats van de originele rotor.
Gesloten rotor met vaste beitels
Bij de originele Jenz rotor zijn de klepels opgehangen aan assen. De spleet tussen de beitel en het zeefrooster en de slaghoek van de beitel wordt bepaald door de middelpuntvliedende kracht op het slaglichaam. De nieuwe Craco-rotor bereikt zijn hoge productiecapaciteit door een volledig nieuw geconcipieerde werking: een gesloten rotor met vast gemonteerde beitels vervangt de op het middelpuntvliedende kracht principe gebaseerde open rotor. Het achterliggende idee werd aangedragen door Piet de Beijer. Sinds hij bosfrezen met vaste beitels gebruikt, heeft hij minder schade aan deze machines dan bij de oude types met losse, aan assen hangende, hamers. Het idee dat de hamer wijkt en zo schade vermindert, blijkt niet uit te komen in het aantal reparaties.

Gelijkmatige belasting
De geoptimaliseerde verdeling van de beitels zorgt er voor dat niet steeds een rij beitels (alle beitels op één as) maar beitel na beitel in het materiaal indringt. Het materiaal loopt gelijkmatiger en continu in de schredder. Daardoor wordt ook de motor gelijkmatiger belast en dut ondanks de grotere capaciteit.
Doordat de kracht zich over minder beitels hoeft te verdelen, is het verkleiningsvermogen enorm gestegen. Het hogere gewicht van de rotor ten opzichte van het origineel zorgt ervoor dat het toerental niet inzakt.
Tevens ontwikkelde Craco een extra “hochleistungs-Sieb” waarmee het mogelijk is de capaciteit van de schredder nog verder te verhogen.

Meer productie, meer eindproduct
Door het nieuwe werkingsprincipe produceert de machine een gelijkmatiger product, dat zelfs met grote maaswijdte exact de gewenste maat heeft. De nieuwe beitels hebben een aanzienlijk hogere standtijd en hebben meer slijtveel. Daarbij kunnen ze aan twee zijde worden gebruikt. Resultaat: meer productie per uur, meer eindproduct per uur en dit bij een lager brandstofverbruik per kubieke meter.

Reageer op dit artikel