nieuws

Bouwbond wil afspraken over werken bij hitte

Geen categorie

FNV Bouw wil met werkgevers afspraken maken over werken bij hitte en wateroverlast. Een enquête onder leden en op bouwplaatsen heeft uitgewezen dat meer dan 80% van de werknemers daar behoefte aan heeft, meldt de bond.

Bouwbond wil afspraken over werken bij hitte

Bijna driekwart van de meer dan duizend ondervraagde werknemers kreeg tijdens extreme hitte van zijn werkgever geen extra drinken. Bijna zes op de tien mensen kregen geen gelegenheid in de schaduw te werken. Wateroverlast is ook een probleem. Bijna de helft van de ondervraagden ploegt regelmatig door de modder op een bouwterrein. Slepen met materiaal over een moeilijk begaanbaar terrein maakt het werk extra zwaar.

FNV Bouw wil de discussie hierover aanzwengelen in de hele bouwnijverheid, inclusief de wegenbouw. Een machinist op een asfalteermachine zit in een open cabine bovenop kokend heet asfalt. Een temperatuur van meer dan 50 graden is dan in de zomer geen uitzondering, aldus de bond.

Oplossingen zijn soms heel simpel. Zo zette een straatmakersbedrijf tijdens een hittegolf een partytent op, zodat de straatmakers in de schaduw konden werken.

Reageer op dit artikel