nieuws

‘Algendiesel’ in de maak

Geen categorie

Algen zijn zeer geschikt om biologische diesel van te maken. De organismen leveren per hectare tien à vijftien keer meer olie dan palmen of koolzaad. Dat zegt energieonderzoeker Kristian Spilling van de Academie van Finland, een van de vele wetenschappers in de wereld die werken aan ‘algendiesel’.

‘Algendiesel’ in de maak

“Groot voordeel van algen is dat ze zeer snel groeien. Ze verdubbelen zich minstens een keer per dag. De teelt gaat ook niet ten koste van voeding, zoals graan of maïs”, zegt Spilling.

Vooralsnog duur
De teelt in algenplantages blijkt echter nog erg duur. Een ton grondstof kost circa 5000 dollar. “Dat moet toch minstens tien keer lager om het rendabel te maken”, schat de Finse onderzoeker. Spilling denkt aan efficiëntere teeltmethoden. “En misschien kunnen we bijproducten verkopen of geld krijgen voor het verwerken van CO2”, oppert de wetenschapper. Algen nemen bij hun groei namelijk veel broeikasgas CO2 op. Als CO2 door algenbakken borrelt, groeien de algen nog sneller.

Algendiesel
Olieraffinaderij Neste Oil uit Finland, een grote leverancier van biodiesel, verwacht vanaf 2015 algendiesel te verkopen. “We zoeken nu de beste algensoort en de geschiktste plaats om ze te kweken en te verwerken”, zegt vicepresident Osmo Kammonen van Neste Oil. Hij vermoedt dat zijn thuisland Finland wegens de lange winters niet zo geschikt is voor de snelle teelt van algen. Beter zijn zonnige gebieden rond de evenaar.

Testfaciliteit
De Fin is niet de enige die hiervoor naar zonnige oorden kijkt. Shell meldde in december een testfaciliteit te bouwen op Hawaï voor de ontwikkeling van biologische brandstoffen uit algen. Het bedrijf EcoPower Bonaire doet ook al experimenten met biodiesel uit algen.

Reageer op dit artikel