nieuws

Vrachtwagen op biodiesel primeur in EU

Geen categorie

Familiebedrijf Rotra uit Doesburg krijgt de eerste vrachtwagen in Europa die volledig op ethanol rijdt. De biodieselmotor van het Zweedse Scania stoot 90% minder CO2 uit dan een reguliere dieselmotor. De motor voldoet hiermee aan de strengste Nederlandse milieueisen.

Vrachtwagen op biodiesel primeur in EU

Het bedrijf is er erg blij mee. “Wij willen het bedrijf een sexy uitstraling geven en werken aan een groen imago”, zegt Machiel Roelofsen, een van de twee broers die de scepter zwaait over het bijna honderd jaar oude bedrijf. De broers zijn ervan overtuigd dat een ‘groen’ bedrijf hun een voorsprong geeft op de concurrentie. “In de grote steden wordt tegenwoordig sterk gelet op het milieu. Met deze wagens kunnen we makkelijker en schoner de centra bereiken”, zegt Machiel.

Afvalproducten
Zijn broer voegt eraan toe dat hij blij is dat ethanol niet uit de voedselketen hoeft te komen, zoals bij plantaardige oliën. “Het kan gemaakt worden van afvalproducten. We vinden het fijn dat het niet ten koste gaat van voedsel voor arme mensen.”

Scania-motor
De Scania-motor is geen nieuwe, maar een doorontwikkelde motor, die al twintig jaar dienst doet in de stadsbussen in Stockholm. De biovrachtwagen zal voorlopig nog niet alle afstanden kunnen overbruggen. Door een gebrek aan tankstations met biodiesel zal de wagen elke dag moeten terugkeren in Doesburg. Daar kan hij dan weer tanken, omdat op het terrein van Rotra een tankstation met ethanol wordt gebouwd.

Onrendabel
Mede door het magere aanbod van tankstations zal de biovrachtwagen, die in kostprijs vergelijkbaar is met een reguliere diesel, voorlopig nog onrendabel zijn. De broers verwachten dat dit over een jaar of twee wel het geval is, omdat er dan meer pompen zullen zijn.

Reageer op dit artikel