nieuws

Subsidiebudget voor roetfilter op vrachtwagens uitgeput

Geen categorie

Het budget van de subsidieregeling voor retrofit roetfilters op vrachtwagens voor 2007 is uitgeput. Van het totale budget van 116 miljoen is bij ruim 17.500 vrachtwagens achteraf een roetfilter ingebouwd. VROM en V&W stelde eerder al voor 2008 extra budget beschikbaar voor roetfilters op vrachtwagens.

Subsidiebudget voor roetfilter op vrachtwagens uitgeput

Het ministerie van VROM stimuleert vanaf 1 oktober 2006 de inbouw van roetfilters op dieselvrachtwagens. Het aantal ingebouwde roetfilters steeg afgelopen jaar explosief.
Het aantal subsidieaanvragen was zo groot dat het oorspronkelijke budget van 70 miljoen euro begin november 2007 was uitgeput. De minister van VROM verhoogde toen het budget met 46 miljoen euro. Voor de nieuwe stimuleringsregeling in 2008 is 25 miljoen euro budget. De ingangsdatum en subsidievoorwaarden worden nader uitgewerkt.

Verbeteren luchtkwaliteit
De subsidieregeling voor de inbouw van roetfilters maakt deel uit van een breed pakket aan stimuleringsregelingen voor roetfilters en schonere motoren. Het doel van de regelingen is de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren door de uitstoot van fijnstof door dieselvoertuigen te verminderen. Het plaatsen van een roetfilter op een bestaande dieselauto (retrofit) levert een belangrijke bijdrage aan ieders gezondheid.

Milieuzones
Een retrofit roetfilter op een vrachtwagen zorgt voor een afname van schadelijke uitstoot van 50 tot 90%. De subsidieregeling is nauw verbonden met de milieuzones in verscheidene grote gemeenten. Vrachtwagens met een Euro 2 en 3 motor hebben alleen met roetfilter toegang tot de milieuzones.

Afbeelding: opengewerkte roetfilter (foto ANP)

Reageer op dit artikel