nieuws

Sennebogen 835 M de boer op met suikerbieten

Geen categorie

Bij de Suiker Unie in Groningen en Hoogkerk rijden in deze periode niet alleen vrachtwagens af en aan met suikerbieten als lading. Ze worden ook per schip aangevoerd. Iedere week leggen veertien schepen met een lading van gemiddeld 1100 ton bieten aan bij de kade van de Suiker Unie. Ook drie schepen met 1100 ton aan kalksteen leggen er wekelijks aan. Deze schepen worden allemaal door een Sennebogen 835M Green Line, gehuurd door Christiaan den Dekker B.V., gelost.

Sennebogen 835 M de boer op met suikerbieten

Voorheen werd bij de Suiker Unie gewerkt met twee elektrische kranen uit de jaren vijftig. Met de ene kraan werd de kalkoven bevoorraad met kalksteen en de andere kraan voorzag de cokesbunker van cokes. De Sennebogen 835M, met een bereik op de grijper van ruim 18,5 meter, vervult beide taken en lost daarnaast ook nog de schepen.

Hydraulisch snelwisselsysteem
Omdat de overslagmachine snel van plaats moet verwisselen en deze ook nog eens onder een leidingbrug door moet rijden bij het wisselen van locatie, is een Multitool gemonteerd met een speciaal ontwikkelde adapter. Dit is een hydraulisch snelwisselsysteem, dat ervoor zorgt dat er extra snel van uitrustingstuk gewisseld kan worden en de werkzaamheden elkaar snel op kunnen volgen.

Afstandhouder
Buiten de Multitool is de gehuurde 835M vrij standaard van uitvoering. Reden hiervan is dat, mocht de machine uitvallen, Christiaan den Dekker snel kan rekenen op een vervangende machine van Kuiken CE Verhuur. De grijper met inhoud van 4 kuub, die gebruikt wordt voor het lossen van de bieten, is wel bijzonder. Voor de grijper is een zogenaamde afstandhouder van 13 centimeter geconstrueerd, ter bescherming van de bieten, die zoveel mogelijk heel moeten blijven.

Krachtpatser
De bietencampagne duurt relatief kort, maar er moet veel gebeuren in deze korte tijd. De 835M draait ongeveer 100 uur per week en wordt in wisseldiensten bemand door drie machinisten die vinden dat de Sennebogen 835M goed en makkelijk te bedienen valt. Én snel: een absolute vereiste, want de machine verwerkt circa 23000 ton per week.

Reageer op dit artikel