nieuws

Saugbagger vervangt graafmachine

Geen categorie

Witlox zet zuigmachine in bij specialistisch graafwerk

Soms is graafwerk te specialistisch voor een gewone graafmachine. Denk aan moeilijk bereikbare plekken, kabels en leidingen en kwetsbare boomwortels. Dan komt de zuigmachine in beeld. Deze zuigt zand, stenen en vloeistoffen zonder beschadigingen weg. Witlox Grondtechniek te Uden schafte onlangs zo’n superstofzuiger aan.

Saugbagger vervangt graafmachine

Chauffeur Fred van Stekelenburg van Witlox Grondtechniek: “In bebouwde gebieden zitten vaak zoveel kabels en leidingen in de grond, dat je er nauwelijks met een graafmachine bij kunt. De zuigmachine zuigt daar gewoon omheen. Zo heb ik laatst een lange sleuf uitgezogen in een drukke winkelstraat in Antwerpen. De bodem was één spinnenweb van kabels en leidingen, maar die bleven allemaal heel.”

Ook voor graafwerk rondom bomen is de zuigmachine een uitkomst, gaat Fred verder. Bomen hebben vaak zwaar te leiden als hun kwetsbare wortelstelsel door de graafbak wordt geraakt. “Dat is de reden dat de zuigmachine vaak wordt ingehuurd voor standplaatsverbetering van bomen. Met de slurf zuig ik alle slechte grond weg zonder dat de wortels beschadigen.”

Specificaties: Alleszuiger RSP Ese 32/8 V2-V heeft een zwenkarm van 6,80. Samen met de slurf kan zo een zuigafstand van maximaal 100 meter worden gehaald, of een diepte van 10 meter. Grotere overbruggingen gaan wel ten koste van het zuigvermogen, dat op z’n grootste 45.000 m3/h (200 kilo) is. De containerbak in de vrachtwagen kan zo’n 8 kuub bevatten. Als deze vol is wordt hij geleegd op een tijdelijke stortplaats of in een container zodat deze over een grotere afstand kan worden getransporteerd.

Meer informatie over de zuigmachine van Witlox is te vinden in BouwMachines nummer 1, die eind januari wordt verzonden.

Reageer op dit artikel