nieuws

‘Oude’ ÅKerman nog steeds aan de slag

Geen categorie

Vanaf oktober 1991 is de ÅKerman H 10 BLC ‘in dienst’ van Nelis Infra/Murmex in Halfweg, en nog steeds staat ie zijn mannetje. De laatste H 10 BLC uit de fabriek van Ǻkerman Machines in Sliedrecht voor de overname door Volvo draait nog dagelijks zijn uurtjes. Er staan inmiddels al meer dan 20.000 draaiuren op de teller.

‘Oude’ ÅKerman nog steeds aan de slag

Jan Hessels, technisch inspecteur bij Nelis Infra/Murmex: “Destijds kwamen we bij het zoeken naar een nieuwe graafmachine al snel bij Ǻkerman terecht. De H 10 BLC graafmachine maakte weinig lawaai en voldeed aan alle normen. Het was een vereiste dat de machine weinig lawaai maakte voor het werk in de haven. Er werden met de graafmachine grote balen cacao gelost. Vanuit een schip werden de balen op een transportband gelegd en zo de fabriek in getransporteerd. De machine functioneerde er fantastisch.”

Zijn tijd ver vooruit
De verwachting is dat de machine nog jarenlang mee kan. Volgens Nelis Infra/Murmex is het “gewoon een goede machine die onverslijtbaar is”. Pas vorig jaar is de uitlaat vervangen. Ook staat de machine nog op het eerste rijwerk, er zijn alleen een keer nieuwe kettingen op gekomen. Verder was en is er weinig onderhoud aan de machine nodig; de beurten worden stipt op tijd uitgevoerd.

“Het is gewoon een supermachine die zijn tijd ver vooruit was”, concludeert Hessels.

Reageer op dit artikel