nieuws

Lokvrachtwagens tegen ‘zeilensnijders’ succesvol

Geen categorie

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat dit jaar extra inzetten op het terugdringen van diefstallen uit vrachtwagens. Daartoe heeft het de beschikking over een aantal geprepareerde vrachtwagens die de KLPD inzet als lokwagen. Dat heeft het korps op 11 januari bekendgemaakt. Medio november heeft het KLPD een proef gehouden met de inzet van één van die wagens, dat leverde tien aanhoudingen op.

Lokvrachtwagens tegen ‘zeilensnijders’ succesvol

Naar schatting wordt jaarlijks 280 miljoen euro schade geleden door zogenaamde ‘zeilensnijders’. Dieven snijden eerst een klein gat in het dekzeil van een vrachtwagencombinatie om te lading te bekijken. Als die interessant blijkt, laden zij die over in een eigen wagen. In totaal leveren landingdiefstallen het bedrijfsleven jaarlijks een kostenpost van circa 350 miljoen euro op.

Top 20locaties
Het KLPD heeft de lokwagen in eerste instantie ingezet op parkeerplaatsen langs de snelwegen die voorkomen in de top 20 van parkeerplaatsen waar de meeste incidenten plaatsvinden. “In de toekomst zullen we de wagens zelfstandig inzetten, of in samenspraak met regionale korpsen ook buiten de snelwegen”, aldus een woordvoerder van het KLPD.

Tijdens de proef heeft het KLPD een lokwagen tien keer ingezet. Vier keer hapten dieven – alle afkomstig uit Nederland – toe. De meesten dieven woonden in een straal van 50 kilometer van de plaats van de diefstal.

Het KLPD brengt de lokwagens nu onder de aandacht omdat het hoopt dat daar een afschrikwekkende werking van uitgaat.

Reageer op dit artikel