nieuws

Innovatieve robot doet werk van drie straatmakers

Geen categorie

Een groep Ermelose uitvinders heeft de branche voor straatmakers op zijn grondvesten doen schudden, nu ze een robotarm heeft ontwikkeld die het werk van drie straatmakers doet. Het apparaat, de Robostreet 1200, is een robotarm op wielen die straatstenen in allerlei soorten verbanden kan leggen. De Ermelose uitvinders zijn de eersten die een robot maken die steen voor steen straten legt. De robot verdient zich naar hun mening in twee jaar terug.

Innovatieve robot doet werk van drie straatmakers

Volgens het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) en het platform Verbetering Mechanisatie Straattechniek (VMS) zorgt het apparaat voor een revolutie in straatmakerland. “Deze robotarm kan wel eens de vooringenomenheid van de straatmakers doorbreken en hen er ook van overtuigen met machines te gaan werken”, zegt directeur Piet M. Oskam van het CIB. “En of het nou met exact deze robot is of niet, de komende jaren zullen steeds meer straten machinaal gelegd worden. Dat moet wel, want steeds minder jongeren willen straatmaker worden.”

Revolutionair
Voorzitter VMS Henk Legger sluit zich daarbij aan: “Dit apparaat kan door weer en wind, 24 uur per dag straten maken. Het betekent een revolutie. Wij verwachten er heel veel van.” De gemeente Rotterdam overweegt als eerste serieus een apparaat aan te schaffen, aangezien het een ideaal werktuig is om een deel van de jaarlijkse 700.000 vierkante meter herbestrating in de stad voor zijn rekening te nemen. “De robot heeft grote potentie en het is heel erg innovatief”, zegt hoofd onderhoud wegen Wim Roijackers van de gemeente Rotterdam.

Arbeidsongeschikt
In ons land zijn naar schatting 20.000 straatmakers actief. Door het loodzware werk raken jaarlijks ongeveer vierhonderd van hen arbeidsongeschikt. Het kost de maatschappij volgens CIB vele miljoenen euro aan uitkeringen.
De Robostreet 1200 legt naar schatting 240 vierkante meter per dag, kost 180.000 euro en bespaart het fysieke werk van 2,7 straatmakers. De softwareproblemen kunnen de makers van afstand verhelpen via mobiel internet.

Reageer op dit artikel