nieuws

‘Biobrandstof nauwelijks zinvol voor milieu’

Geen categorie

Het gebruik van biobrandstof is amper zinvol voor het milieu. ‘De onzekerheid is te groot om te zeggen of het EU-doel van 10% biobrandstof leidt tot minder broeikasgassen’, aldus een uitgelekt rapport van het Joint Research Centre van de Europese Commissie.

‘Biobrandstof nauwelijks zinvol voor milieu’

De teelt van de biogewassen, het vervoer en de productie van biobrandstof zorgt zelf ook voor veel CO2-uitstoot. ‘Alleen suiker uit Brazilië kan beschouwd worden als echt groen’, staat in het rapport.

Speerpunt
De EU streeft naar 10% biobrandstof in 2020. Het is een speerpunt in voorstellen die de Europese Commissie deze week doet. Doel van de biobrandstoffen is niet alleen om het milieu te sparen, maar ook om minder afhankelijk te zijn van olieproducerende landen.

Vorige week zei EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) al dat biobrandstof een bedreiging is voor regenwouden en leidt tot duurder voedsel.

Signaal
Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu van Milieudefensie, vindt het rapport een belangrijk signaal aan de Europese Commissie. “Biobrandstoffen uit grote plantages die leiden tot ontbossing en extra CO2 uitstoot, moeten we niet willen. We moeten ons klimaatbeleid niet ten koste van tropische bossen gaan voeren.”

Reageer op dit artikel