nieuws

Modulaire transportwagens naar de top van de Andes

Geen categorie

In het Chileense deel van de Andes wordt momenteel een nieuw ruimteobservatorium gebouwd dat onderzoekers in staat stellen om een paar van de oudste sterrenstelsels te observeren. Daarvoor benodigde radiotelescoopantennes worden met twee grote modulaire transportwagens van Scheuerle Fahrzeugfabrik de bergen in gereden.

Modulaire transportwagens naar de top van de Andes

De 1400 pk zware Scheuerle transportwagens zullen worden gebruikt om 66 radiotelescopen van elk 126 ton op te richten op het terrein van het Atacama Large Millimeter Array (ALMA) observatorium. Het 900 miljoen dollar kostend project moet volgens planning in 2012 gereed zijn.

Ontwerp
De transportwagen is uitgebreid getest voor de zware reis, 5 km bergop, naar het Chajnantor plateau in de Atamaca woestijn. Daarbij moeten hellingen tot 10% in moeilijk terrein worden overwonnen. Het ontwerp van de wielsets voor de transportwagen speelt daarin een belangrijke rol.

De veertien sets van elk twee wielen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen waardoor de wagen er uit ziet als een reusachtige duizendpoot. Nadat het voertuig de zware apparatuur naar de plaats van bestemming heeft gebracht, zal het de reeks van radiotelescopen met hoge nauwkeurigheid in elke behuizing plaatsen.

Bron: AT-Aandrijftechniek.nl

Reageer op dit artikel