nieuws

Horizontaal gestuurd boren 250 km boven de Noordpool

Geen categorie

In Kiruna, de meest noordelijke plaats van Zweden, heeft een bijzonder stuk bouwmaterieel zich bewezen bij de vernieuwing van een riool.

Horizontaal gestuurd boren 250 km boven de Noordpool

De Grundoburst 1250 CP moest hier op een diepte van 4 tot 5 meter telkens buizen van 120 en 125 meter met een doorsnede van 500 mm verwerken. De werkput had slechts een lengte van 12 meter en het boormaterieel was totaal met voorzet 7 meter lang.

Krachten
De trekkrachten van de Grundoborst 1250 CP lagen tussen de 700 en 750 kN, met pieken naar de 900 kN in de buurt van de moffen; dat wil zeggen op ieder 6 meter.

IJzererts
Kiruna is al eeuwen de belangrijkste ijzerertslocatie van Zweden. Het gebied is half zo groot als Zwitserland en heeft 25.000 inwoners. Het ijzererts wordt naar de 400 kilometer verder op gelegen en ijsvrije haven van Narvik vertransporteert. In Kiruna zelf kan de temperatuur in de winter dalen tot 45 graden Celsius onder nul.

Reageer op dit artikel