nieuws

Grootste steenbreker van Europa in bedrijf

Geen categorie

De gemeente Amsterdam heeft woensdag de grootste en modernste steenbreker van Europa in gebruik genomen. De machine, ter grootte van een voetbalveld, is in staat om per uur 700 ton puinafval te kraken. De steenbreker is speciaal voor Amsterdam door de Duitse producent Kleemann ontworpen. Dat meldde de gemeente woensdag.

Grootste steenbreker van Europa in bedrijf

Het bedrijf Steenkorrel Groep gaat de steenbreker in de hoofdstad gebruiken voor het verwerken van een groot deel van het puinafval van sloop en bouwprojecten. De machine recyclet het afval tot een volwaardige vervanger van grind voor de betonindustrie of als ondergrond voor wegen.

Europa’s grootste steenbreker staat in het westelijk havengebied van Amsterdam, direct achter het terrein van de hoofdstedelijke vuilverbranding.

Hersens
Volgens de Steenkorrel Groep beschikt de puinvergruizer over ‘hersens’ waardoor de machine verschillende materialen kan onderscheiden. Het apparaat kan brokken puin van twee bij twee meter opslokken en vermalen tot steenkorrels in verschillende maten.

De ‘moeder der brekers’ is verstopt onder een grote kap, waardoor een fabriek ontstaat met een oppervlakte van 3500 vierkante meter. Er waren zestig diepladers nodig om de steenbreker in delen uit Duitsland aan te voeren. De opgebouwde installatie ziet er vanuit de lucht uit als een reusachtige achtbaan.

Reageer op dit artikel