nieuws

Volvo’s visie op de toekomstige wiellader

Geen categorie

De ontwerpers van Volvo

hebben met de Gryphin hun visie gegeven op de wiellader van de toekomst. Dit concept wordt getoond op de Bauma 2007.

Volvo’s visie op de toekomstige wiellader

Bij de ontwikkeling zijn de designers uitgegaan van het milieu en de machinist. De Gryphin heeft een elektromotor, zodat nauwelijks sprake is van emissies. In plaats van zware aandrijflijnen, transmissies en assen, heeft de machine in elke wiel een motortje. Het resultaat is een superstille machine met een verruimde bodemvrijheid. Bovendien is het frame in hoogte verstelbaar.

Het zicht voor de machinist is naar alle kanten uitstekend, dankzij glas rondom en doorzichtige deurstijlen. Het glas in de cabine is ‘intelligent’. Bij koud weer worden de ramen verwarmd om bevriezing of condensvorming te voorkomen. Bij zon kleurt het glas donkerder.

De Gryphin heeft een solide, lichte en centraal geplaatste giek. De laadprestaties zijn hiermee uitstekend en de torsiekrachten worden gereduceerd. Bovendien verbetert het zicht door de centaal gemonteerde giek.

De Gryphin is volgens Volvo een realistische interpretatie van hoe een wiellader er over twee decennia uitziet.

Reageer op dit artikel