nieuws

Kabinet houdt vast aan terugdringen aantal asbestdaken

Branche

Kabinet houdt vast aan terugdringen aantal asbestdaken

Het kabinet wil de komende tijd flinke stappen zetten om het aantal asbestdaken terug te dringen. Hoewel een wetsvoorstel voor een verbod op asbest in daken eerder dit jaar sneuvelde in de Eerste Kamer, kondigt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) een reeks maatregelen aan.

De  staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat ze, ook nu het verbod van tafel is, werk wil maken van een eerder aangekondigd fonds. Huiseigenaren die asbest willen laten verwijderen, kunnen een beroep doen op geld uit dat fonds. Het fonds moet in 2020 beschikbaar zijn en zal tot 2028 lopen.

Hoeveel geld er in het fonds zal zitten, is nog niet bekend. Verschillende partijen zullen eraan bijdragen.

5 miljoen voor ‘de meest schrijnende gevallen’

Daarnaast was eerder al 5 miljoen euro toegezegd om  ‘de meest schrijnende gevallen’ te helpen. Van Veldhoven gaat kijken hoe ze dat geld kan inzetten. Mogelijk wordt het ook onderdeel van het fonds.

De staatssecretaris wil nog voor het einde van het jaar een samenwerkingsovereenkomst tekenen met provincies, gemeenten, belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties om tot een versnelde afbouw van het aantal asbestdaken te komen.

Huiseigenaren en boeren verzetten zich tegen het verbod

Hoewel er in de Tweede Kamer in 2018 brede steun was voor een verbod op asbest in daken, verwierp de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Van Veldhoven in juni 2019. Organisaties die onder meer huiseigenaren en boeren vertegenwoordigen, verzetten zich tegen het verbod.

LEES OOK: Hoeveel mensen gaan dood door asbestdaken?

 

Reageer op dit artikel