nieuws

Justitie eist werkstraf tegen kraanmachinist na dodelijk hijsongeval

Branche

Justitie eist werkstraf tegen kraanmachinist na dodelijk hijsongeval

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur tegen een kraanmachinist die in 2017 betrokken was bij een hijsongeval met dodelijke afloop in Heesch. 

De kraanmachinist heeft volgens het OM ‘zeer, althans aanmerkelijk, onvoorzichtig, onoplettend en/of onachtzaam gehandeld’. Het hijsongeval vond plaats op 15 august 2017 in Heesch (Noord-Brabant) toen op het parkeerterrein van de plaatselijke voetbalclub HVCH verschillende portacabins geplaatst moesten worden, die als noodvoorziening zouden fungeren tijdens de bouw van een nieuwe kantine en kleedkamers.

Het slachtoffer was de bouwbegeleider van de klus

Het slachtoffer was vrijwilliger bij de voetbalclub en had een eenmansbedrijf in bouwbegeleiding. Voor deze klus was hij de bouwbegeleider. Hij klom voor het ontkoppelen van de kettingen zonder helm met een ladder op het dak van een 3,4 meter hoge mobiele unit.

Nadat de achterste twee kettingen waren losgemaakt, liep de bouwbegeleider naar de voorste kettingen om die los te maken. Op dat moment is hij volgens verschillende getuigen geraakt door een of meer kettingen waardoor hij van de portacabin viel en ernstig schedel- en hersenletsel opliep, waaraan hij de volgende dag overleed.

Geen communicatie tijdens ontkoppelen van de unit

Het OM verwijt de kraanmachinist dat hij nooit de hijskraan had mogen bedienen als er iemand op de portacabin staat. Ook zou er geen communicatie hebben plaatsgevonden tussen het slachtoffer en de gecertificeerde kraanmachinist na het ontkoppelen van de eerste twee kettingen, terwijl dat essentieel is.

Justitie furieus over ‘dagelijkse risico’s’ in de bouw

De officier van justitie was dinsdag in de zijn pleidooi bij de rechtbank in Den Bosch furieus over de onveilige praktijk van werken in de bouw, waarbij personeel het volgens hem niet zo nauw neemt met de regels. ‘Er worden dagelijks risico’s gelopen. Dat is redelijk dramatisch.’

De officier zag met zijn eigen ogen iemand op een bouwproject in Utrecht op een container staan, terwijl deze omhoog gehesen werd. ‘Er hoeft maar iets mis te gaan, en dan zijn de gevolgen niet te overzien. Het zou mooi zijn als de sector daarvan doordrongen raakt.’

De uitspraak is op 8 oktober.

LEES MEER over ongevallen en veilig werken

Reageer op dit artikel