nieuws

Eerste Kamer dwarsboomt verbod op asbestdaken

Branche

Eerste Kamer dwarsboomt verbod op asbestdaken

Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van het kabinet verworpen om het kankerverwekkende dakbedekkingsmateriaal uit te bannen. Het uitstel waarmee staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de senaat op de valreep nog over de streep hoopte te trekken, mocht niet baten.

Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op asbestdaken. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat en twijfelen of de volksgezondheid er inderdaad wel zo mee gebaat is. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemden daarom tegen.

Van Veldhoven betreurt dat het voorstel is gesneuveld. Ze wijst erop dat er “tien jaar lang over het verbod gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad”. Nu het verbod is weggestemd, is er “geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van deze laatste grote bron aan asbest in ons leefmilieu”.

Aangepast voorstel voor verbod op asbestdaken haalt het niet

De staatssecretaris deed dinsdagochtend nog een ultieme poging het asbestverbod te redden. Ze bood aan de ingangsdatum ruim drie jaar op te schuiven, naar 2028. In schrijnende gevallen zouden gemeenten zelfs tot en met 2030 uitstel mogen verlenen. Maar met die concessie vermurwde ze alleen 50PLUS, en dat was niet genoeg.

Van een verbod op asbestdaken is al vele jaren sprake, maar het komt er maar niet van. Ditmaal leek het voorstel toch kansrijk, omdat Van Veldhoven het soepel door de Tweede Kamer had geloodst. Daar stemde alleen de SGP tegen. Bovendien kwam ze de kritische senaat tegemoet met extra geld om de verplichte sanering “in de meest schrijnende gevallen” te helpen betalen.

Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven. Boerenorganisatie LTO en de woningcorporaties zijn fel tegen een verbod.

Nieuws over Asbestverwijdering

Reageer op dit artikel