nieuws

Dag van de Bouw 2019 trekt 77.000 bezoekers

Branche

Dag van de Bouw 2019 trekt 77.000 bezoekers

De 14e editie van de Dag van de Bouw, afgelopen zaterdag gehouden op 140 bouwlocaties door heel Nederland, heeft 77.000 bezoekers getrokken. Veel bedreven grepen de Dag van de Bouw aan om jongeren en zij-instromers te interesseren voor de sector. De bouw- en infrasector heeft de komende vijf jaar tienduizenden nieuwe mensen nodig.

‘Publiek is voor onze sector belangrijk. Bezoekers zijn niet alleen de toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ze zijn mogelijk ook nieuwe collega’s. Juist op deze dag grijpen wij de kans om te laten zien waarom werken in de bouw zo leuk is. Hopelijk hebben we velen geïnspireerd om voor een opleiding in de bouw te kiezen of om via een zij-instroomtraject de loopbaan in de bouw, infra of techniek te vervolgen’, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

80.000 mensen nodig in bouw-, infra- en technieksector

Veel bedrijven grepen de Dag van de Bouw aan om nieuwe talenten te werven. De bouw-, infra- en technieksectoren heeft de komende jaren 80.000 mensen nodig, om ook in de toekomst alle wegen te kunnen onderhouden, woningen te kunnen bouwen en de energietransitie op tijd te realiseren. ‘Wie nu kiest voor een opleiding in de bouw, infra of techniek, is straks verzekerd van werk. Van metselaar, uitvoerder, constructeur, installateur tot BIM modelleur’, was de boodschap die bezoekers meekregen.

140 locaties geopend tijdens Dag van de Bouw

Dag van de Bouw 2019

Vlnr: Paul Rijpstra (VNconstructeurs), Michèle Blom (Rijkswaterstaat), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Jaco Uittenbogaard (Aannemersfederatie Nederland), Michel Wijbrands (Techniek Nederland).

De te bezoeken projecten varieerden van de aanleg van tunnels, vernieuwen van sluizen, verduurzamen van schoolgebouwen tot de aanleg van woontorens. ‘Stuk voor stuk uitzonderlijke projecten. Ook na zoveel jaren vind ik het nog steeds bijzonder dat zo veel bedrijven hun bouwplaatsen openen en het publiek de kans geven de geheimen van de bouw, infrastructuur en alle bijbehorende techniek te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar zo’n open dag vraagt veel voorbereidingstijd en inzet op een vrije dag. Zonder dat het project vertraging mag oplopen, aldus Maxime Verhagen.

Hij opende de Dag van de Bouw samen met Michèle Blom, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat bij de Rotterdamsebaan in Den Haag. De gemeente werkt hier aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Met de komst van de Rotterdamsebaan wordt onder meer de Utrechtsebaan ontlast.

‘De Rotterdamsebaan is ook voor de bouw een bijzonder innovatief project. Vier kilometer lang en voor een deel bestaande uit een boortunnel, die de Victory Boogie Woogie tunnel heet’, aldus Verhagen. ‘Deze tunnel is geboord met een speciale tunnelboormachine, een rijdende fabriek van ongeveer 80 meter lang. De machine kan per dag gemiddeld 15 meter tunnel maken. En elke tunnelring bestaat uit 8 betonnen segmenten die per stuk wel 9.000 kilo wegen.’

Lees ook: Infrabedrijven maken werk van de jeugd

Reageer op dit artikel