nieuws

Bouw goed voor driekwart volume bij wegtransport

Branche

Bouw goed voor driekwart volume bij wegtransport

De bouw is van cruciale betekenis voor het wegtransport. Maar liefst driekwart van het vervoerde volume over de weg was in 2018 bouwgerelateerd, zegt Rico Luman, sectoreconoom transport en logistiek van het economisch bureau van ING.

Met deze forse bijdrage houdt de bouwsector de groei bij wegtransporteurs overeind, concludeert ING. Sectoreconoom Luman voorspelt dat ook in 2019 ‘opdrachtgevers uit de bouw het grootste deel van de groei voor hun rekening zullen nemen’.

De groei vlakt af, de bouw houdt de volumes overeind

Hier staat tegenover dat transport- en logistiekbedrijven het dit jaar volgens ING moeten doen met minder groei.

‘Internationaal wordt de vertraging met de stagnerende wereldhandel en trager groeiende Duitse economie voelbaar. Nationaal blijft de groei van het vrachtvolume het meest overeind met dank aan de bouw’, stelt het economisch bureau van ING in een deze week gepubliceerd rapport.

Omzetgroei onvoldoende om toenemende kosten te compenseren

Volgens ING zakt de volumegroei in 2019 terug van 3 procent naar 2 procent. ‘De omzet groeit daarbij weliswaar gemiddeld met 4 procent, maar dit is niet voldoende om de toenemende kosten door onder andere hogere lonen volledig te compenseren.’

Lees HIER meer artikelen over bouwtransport.

 

Reageer op dit artikel