nieuws

5 miljoen voor ‘schrijnende gevallen’ bij sanering asbestdaken

Branche

5 miljoen voor ‘schrijnende gevallen’ bij sanering asbestdaken

Het kabinet trekt 5 miljoen euro extra uit voor de sanering van asbestdaken. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van haar voorstel dat asbestdaken verbiedt.

Het extra geld is bedoeld voor “de meest schrijnende gevallen”. Van Veldhoven wil dat het geld wordt gebruikt in combinatie met verduurzaming, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op de te saneren asbestdaken.

Voor sanering asbestdaken is nu 75 miljoen beschikbaar

Het kabinet wil asbestdaken vanaf 2025 verbieden. Voor de sanering is 75 miljoen euro beschikbaar, maar dat is ongeveer opgebruikt.

Er komt nog een fonds waar mensen en bedrijven met weinig geld goedkoop een lening kunnen krijgen om hun daken te saneren.

Verreweg de meeste asbestdaken zijn te vinden bij boerenbedrijven

Meer dan driekwart van de asbestdaken is te vinden op boerenbedrijven. Boerenorganisatie LTO en de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes zijn tegen het verbod. Volgens hen brengt de maatregel grote kosten met zich mee, is hij niet doelmatig en leidt de aanpak niet tot aantoonbare gezondheidseffecten.

Het kankerverwekkende asbest mag sinds 1993 niet meer in nieuwe producten worden gebruikt.

LEES OOK: Asbest verwijderen kan zonder beschermingsmiddelen.

 

 

Reageer op dit artikel