nieuws

Wielladers en andere mobiele machines krijgen kentekenplaat

Branche

Wielladers en andere mobiele machines krijgen kentekenplaat

Het kabinet wil een kentekenplicht voor wielladers, mobiele graafmachines en ander bouwmaterieel dat soms op de openbare weg rijdt. Machines die harder rijden dan 25 kilometer per uur, moeten een kentekenplaat voeren. De toegestane maximumsnelheid gaat van 25 naar 40 kilometer per uur.

Bestaande wielladers, mobiele graafmachines en andere zogeheten MMBS’en moeten vóór 20 mei 2020 zijn geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De afkorting MMBS betekent: mobiele machines met beperkte snelheid.

Sneller dan 25 kilometer? Dan kenteken

Als op de openbare weg sneller wordt gereden dan 25 kilometer per uur, is een kentekenplaat verplicht.

Alle nieuwe machines moeten direct een kentekenplaat krijgen vanaf het moment dat de wet van kracht is. Het kabinet hoopt dat de wet eind 2019 in werking kan treden.

Eerst verplichte registratie bij RDW

Bestaande wielladers, mobiele graafmachines en andere MMBS’en krijgen eerst te maken met een verplichte registratie bij de RDW. Daarna wordt stapsgewijs een kentekenplicht ingevoerd.

Met ingang van 1 januari 2025 moeten alle MMBS’en zijn voorzien van een kentekenplaat. Machines die op de openbare weg harder rijden dan 25 kilometer per uur, zijn direct na invoering van de wet kentekenplichtig.

Niet op de openbare weg? Dan geen kenteken

Het wetsvoorstel waarin dit alles wordt geregeld, is door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd. Als die ermee instemt, moet de Eerste Kamer er over beslissen.

Machines die nooit op de openbare weg komen, hoeven niet te worden geregistreerd en krijgen ook geen kenteken.

Lange strijd tussen regering, politiek en brancheorganisaties

Over de kenteken- en registratieplicht is al jarenlang een strijd gaande tussen de regering, de politiek en diverse brancheorganisaties.

Een hele reeks branche- en belangenorganisaties, waaronder de BMWT, vroeg eind 2017 in een petitie aan de Tweede Kamer om een snelle oplossing.

Lees ook: Petitie voor onmiddellijk invoeren kenteken.

Reageer op dit artikel