nieuws

Minder orders in de boeken voor gww-bedrijven

Branche

Minder orders in de boeken voor gww-bedrijven

Gww-bedrijven zagen de orderportefeuilles in de maand januari afnemen met twee tiende maand naar 7,9 maanden. In de grond- en waterbouw daalde de werkvoorraad in januari met vier tiende maand naar 9,2 maanden. Bij de wegenbouwbedrijven namen de orderportefeuilles met één tiende maand toe naar 6,6 maanden werk. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

In de woningbouw namen de orderportefeuilles voor de tweede maand op rij sterk toe naar een niveau van 11,8 maanden werk, een stijging van drie tiende maand. In de utiliteitsbouw nam de werkvoorraad af met drie tiende maand, naar 9, 9 maanden werk. Voor de b&u als geheel bleef de werkvoorraad gelijk op 10,9 maanden werk.

Werkvoorraad voor gehele bouw nagenoeg gelijk

Bij deze sterk uiteenlopende ontwikkelingen van de orderportefeuilles bleef de werkvoorraad voor de totale bouw in januari nagenoeg gelijk aan de voorgaande maand. De werkvoorraad kwam uit op 9,9 maanden werk, een daling van één tiende maand.

Slecht weer, gebrek aan personeel en minder opdrachten

Bijna vier op de tien bouwbedrijven gaf aan stagnatie te ondervinden in onderhanden werk. Zowel in de gww als b&u waren de weersomstandigheden in januari een belangrijke oorzaak van de stagnatie. Daarnaast ondervonden b&u-bedrijven problemen bij het vinden van personeel. Bij de gww-bedrijven was, naast het weer, een gebrek aan orders een belangrijke reden voor stagnatie.

Volgens de cijfers van het EIB is de productie bij drie op de tien bedrijven in de afgelopen maanden toegenomen. Daarnaast beoordeelden bijna vier op de tien bedrijven hun huidige orderpositie als groot. Slechts één op de tien bedrijven beoordeelden hun orderpositie als klein. Bijna 60% van de bedrijven verwacht de prijzen in het komende maand te verhogen.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

Reageer op dit artikel