nieuws

BMWT-Keur doorbreekt grens: meer dan 300.000 keuringen in 2018

Branche

BMWT-Keur doorbreekt grens: meer dan 300.000 keuringen in 2018

BMWT-Keur heeft in 2018 in totaal ruim 20.000 veiligheidskeuringen méér uitgevoerd dan in het jaar ervoor. De groei tekent zich af in alle productcategorieën.

In 2018 groeide het aantal periodieke keuringen met 7,2 procent. Na 286.500 keuringen in 2017, werden in 2018 in totaal 307.015 veiligheidskeuringen uitgevoerd. Het was voor het eerst dat BMWT de grens van 300.000 keuringen doorbrak.

Weerspiegeling van de aantrekkende economie

De groei is volgens BMWT een weerspiegeling van de aantrekkende economie. De productcategorieën ‘magazijninrichtingen’, ‘hijsmachines’ en ‘burger- & utiliteitsbouw’ vertonen zelfs dubbele groeicijfers.

Steeds meer bedrijven zien de noodzaak in

BMWT-directeur Jan Hommes noemt diverse redenen voor de groei. Door de goede economische ontwikkeling van de afgelopen jaren zijn er meer machines in de markt.

‘Daarnaast zien we dat steeds meer bedrijven de noodzaak van ‘veilig werken met veilige machines’ inzien. De periodieke veiligheidskeuring onder BMWT-Keur wordt steeds meer een vanzelfsprekendheid’, aldus Hommes.

Naast veilige machines goed opgeleid personeel nodig

Onder het kwaliteitslabel BMWT-Train hebben bijna 6.000 kandidaten in 2018 met succes een bedieningstraining gevolgd. Naast veilige machines is goed opgeleid personeel volgens BMWT een belangrijke voorwaarde voor veilig werken.

Het aantal arbeidsongevallen blijft stijgen

‘Maar we zijn er nog niet’, zegt Hommes, wijzend op het stijgende aantal arbeidsongevallen. Cijfers van de Inspectie SZW laten zien dat het aantal meldingen van arbeidsongevallen met 4 procent is gestegen: van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg van 54 naar 71. De meeste slachtoffers waren te betreuren in de sectoren bouw en vervoer en opslag.

BMWT-Keur biedt bevestiging dat materieel in goede staat verkeert

Het BMWT-Keur biedt bedrijven de bevestiging dat hun werkmaterieel goed onderhouden is en in goede staat verkeert. Bovendien ontzorgen de periodieke keuringen de werkgever ten aanzien van zijn verplichtingen voor de Arbowet.

De BMWT telt 97 leden, van wie de meesten ook deelnemer zijn aan het BMWT-Keur.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

Achtergrondartikelen over veilig werken:

 

Reageer op dit artikel