nieuws

Boetes voor aannemer en sloper na dodelijk ongeval bij sloopwerk

Branche Premium

Boetes voor aannemer en sloper na dodelijk ongeval bij sloopwerk

Een aannemersbedrijf uit Geldrop en een grondwerk- en sloopbedrijf uit Best moeten beide een geldboete van 40.000 euro betalen. Volgens de rechtbank zijn ze schuldig aan de dood van een bouwvakker. Die werd tijdens sloopwerk bedolven onder een muur.

Het fatale bouwongeval vond eind 2016 plaats op een bouwproject in Mierlo. Het bedrijf uit Geldrop was hoofdaannemer van de klus en huurde het bedrijf uit Best in om grond- en sloopwerk te verrichten.

Na het slopen van een muur ging het mis. Een binnenmuur, die aan een reeds gesloopte achtermuur had vastgezeten, viel tijdens het opruimen van het puin om en kwam terecht op een van de twee aanwezige bouwvakkers. Die overleefde dat niet.

Uitvoerders hadden maatregelen moeten nemen

De rechter oordeelde dat de uitvoerders, die eerder hadden bepaald dat de muur moest worden gesloopt, hadden moeten zien dat de muur onstabiel zou worden als de achtermuur werd gesloopt. Ze hadden om die reden dan ook maatregelen moeten nemen, maar lieten dat na. Tijdens de sloop was er bovendien geen toezicht geregeld, aldus de rechters.

‘Dit betekent dat de bedrijven zijn tekortgeschoten in de zorg die van hun verwacht werd’, aldus de rechtbank in het vonnis.

Beide bedrijven kregen een geldboete opgelegd van 40.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met straffen die eerder in vergelijkbare zaken zijn opgelegd.

Reageer op dit artikel