nieuws

Twijfels in Tweede Kamer: 2024 mogelijk te vroeg voor asbestverbod

Branche Premium

Te weinig asbestsaneerders, te weinig financiële middelen, te weinig tijd. De Tweede Kamer twijfelt sterk of het mogelijk is om vóór 2024 alle asbestdaken te hebben gesaneerd. ‘Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat we 2024 niet gaan halen.’

Twijfels in Tweede Kamer: 2024 mogelijk te vroeg voor asbestverbod

Dit blijkt uit een plenair debat woensdagavond over het voorgenomen verbod op asbestdaken in 2024. De ambitie om deze datum te halen is er bij veel partijen wel, maar er zijn sterke twijfels of dit in vijf jaar mogelijk is.

Want hoe gaat de overheid zorgen voor genoeg asbestsaneerders, waar nu een groot tekort aan is? En zijn er wel genoeg financiële middelen om alle daken te saneren? Hoe zit het met de handhaving, ook na 2024? Hoe ga je het saneren versnellen?

Vraag om uitstel

Het zijn vragen waardoor veel partijen twijfelen of het wel mogelijk is om alle daken voor 2024 te saneren. Voor CDA en VVD is de twijfel zelfs zo groot, dat ze een plan hebben ingediend het verbod niet op 1 januari 2024 in te laten gaan, maar het nog een jaar uit te stellen. Dit kan volgens de partijen binnen het huidige wetsvoorstel, omdat er wordt gesproken over het jaar ‘2024’ en niet over een precieze datum.

‘Er is nog 100 miljoen vierkante meter dak dat we moeten saneren. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat we daarmee 2024 niet gaan halen. Is het mogelijk om nog heel 2024 hiervoor te gebruiken?’, vroeg Maurits von Martels, van het CDA.

De SGP stelde voor om het verbod zelfs twee jaar uit te stellen, al maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven duidelijk dat dat niet de voorkeur heeft.

‘Hieruit klinkt geen ambitie’

Oppositiepartij SP zit niet op uitstel te wachten. ‘Ik ken het CDA als een partij die altijd snel wil. Maar uit dit voorstel klinkt geen enkele ambitie’, reageerde Cem Laçin van de SP.

Toch ziet ook deze partij, die altijd al voorstander is geweest van het asbestverbod, nog grote uitdagingen om tegen 2024 alle asbestdaken gesaneerd te hebben. ‘Het subsidiepotje schiet tekort. Hoe gaat het Rijk daaraan bijdragen?’

Dinsdag wordt er gestemd over het wetsvoorstel.

Recente artikelen over het asbestverbod:

Reageer op dit artikel