nieuws

Asbest verwijderen met hijskraan en werkbak mag weer

Branche Premium

Asbest verwijderen met een hijskraan en een werkbak mag weer. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wel moeten alle bakjes gekeurd worden. Bij hevige wind blijft het verbod gelden.

Asbest verwijderen met hijskraan en werkbak mag weer

Asbest weghalen van daken volgens de regeltjes is niet altijd even makkelijk, roept de sector al een tijdje. ‘Hoezo een verbod op werkbakjes, we kunnen niet anders.’

TNO dook in de ingewikkelde materie. Nog altijd ontbreekt het aan keiharde data, maar naar schatting 7 procent van de te saneren asbestdaken (100 miljoen kubieke meter) kan niet volgens het boekje worden uitgevoerd.

Telescoopverreiker en sickpack-lifter als alternatief

TNO voert aan dat er alternatieve methoden zijn, zoals de telescoopverreiker en uitvoeringen met scharnierbare armen. Bovendien zijn er ‘veelbelovende nieuwe arbeidsmiddelen in ontwikkeling’, zoals de zogeheten sixpack-lifter die naar verwachting volgend jaar op de markt komt.

Toch gaat het verbod op werkbakjes voorlopig van tafel; in sommige situaties is de kraan met werkbak weer toegestaan.

Korte veiligheidsaanlijning tegen vallen

In een aantal opzichten wordt het beleid soepeler. Zo heft staatssecretaris Van Ark de grens van maximaal vier uur per dag op. Wel stelt ze extra strenge voorwaarden aan hijsen met werkbakken.

Om valgevaar te voorkomen moeten werknemers een korte veiligheidsaanlijning gebruiken. Van Ark doet er ook alles aan om het gebruik van werkbakken met een open zijde aan te moedigen. Verwijderaars hoeven dan niet meer hun bakje uit om asbestplaten in de werkbak te krijgen.

Keuring en hevige wind

Werkbakken en het gebruik ervan moet ook worden goedgekeurd door gecertificeerde veiligheidsdeskundigen. Bij hevige wind blijft het verbod op de werkbak van kracht.

Van Ark benadrukt dat de werkbak geen voorkeur geniet, omdat deze gepaard gaat met flinke risico’s, zoals een aantal recente ernstige ongevallen aantoonden.

Vooral bij het verlaten van de werkbak op hoogte en het beladen ervan, gaat het weleens mis.

Uit onderzoek blijkt dat meerdere combinaties van werkbakken met verreikers niet voldoen aan alle Europese eisen. De Inspectie gaat daarover in gesprek met fabrikanten.

Lees ook: Kabinet zet mes in regels voor verwijderen van asbest.

Reageer op dit artikel