nieuws

Liebherr introduceert 800-tons LR 1800-1.0 rupskraan

Branche

Liebherr introduceert de nieuwe LR 1800-1.0 rupskraan. De 800-tonner is ontwikkeld als industriekraan, met beweegbare jib en derrick-systeem, voor inzet in bijvoorbeeld energiecentrales en de petrochemische industrie.

Liebherr introduceert 800-tons LR 1800-1.0 rupskraan

Bijzonder aan de nieuwe Liebherr LR1800.1.0 rupskraan is dat de giek nu voor het eerst vakwerkdelen heeft. Die zijn uitgevoerd in 3 dimensies en kunnen voor transport in elkaar geschoven worden.

Uitgangspunt bij het ontwikkelen van de nieuwe machine was volgens Liebherr maximale hijscapaciteiten bij lage transportkosten. ‘De LR 1800-1.0 is de sterkste rupskraan op de markt bij een breedte van slechts 3 meter’, zegt de fabrikant.

Nieuw gieksysteem

Het gieksysteem is compleet nieuw, met 3 zogeheten vakwerkgieken die in elkaar geschoven kunnen worden voor transport. De grote secties zitten onderaan de hoofdgiek. Aan het bovendeel van die hoofdgiek zitten de medium-secties. De kleine vakwerksecties zitten aan het bovenste deel van de beweegbare jib. De standaard lengte van 84 meter voor de hoofdgiek en beweegbare jib kan worden verlengd tot 102 meter. Dat geldt voor zowel de hoofdgiek als de beweegbare jib.

Waar de transportbreedte van de kraaacn beperkt blijft tot 3 meter, kan het gewicht teruggebracht worden van 60 tot 45 ton door de rupsen te verwijderen. De stempels hebben een standaardbreedte van 2 meter, om de bodemdruk te minimaliseren. Verder maakt de machine gebruik van wat Liebherr VarioTray noemt. Nadat de vakwerkgiek gehesen is met de derrick-ballast, kan een deel van die ballast snel verwijderd worden. Slechts een klein deel van de ballast is nodig voor hijsen met de giek in steile positie. Dit voorkomt tijdrovend aanbrengen en weer verwijderen van ballast.

Ballastradius aanpassen

Dankzij een hydraulisch instelbaar vouwframe kan de radius van de ballast naar wens aangepast worden, tot een max van 23 meter. Daarmee wordt een gefixeerd frame overbodig bij een grote radius. De ballastplaten wegen 10 ton en zijn te gebruiken op alle Liebherr-machines. De LR 1800.1.0 draait met een maximum van 230 ton ballast op het zwenkplatform, 70 ton centrale ballast en tot 400 ton derrick-ballast.

De rupskraan wordt aangedreven door een 455 kW/610 pk V8 dieselmotor, die voldoet aan Stage V emissie-eisen. De machine beschikt over de Liccon2-controller.

Reageer op dit artikel