nieuws

Leveringsproblemen Scania V8-motoren

Branche

Klanten die een Scania V8 willen bestellen moeten geduld hebben. Veel geduld, want de Zweedse truckproducent is even niet in staat om de V8 modellen te leveren.

Leveringsproblemen Scania V8-motoren

Eerder waren er al geruchten maar inmiddels bevestigt Scania dat het niet in staat is om meer dan 2000 orders van trucks met een V8-motor uit te leveren. De order-intake voor die modellen is inmiddels dan ook opgeschort volgens een brief die de klanten in huis kregen.

In de brief legt de Executive Director Scania Benelux uit dat Scania momenteel last heeft van een probleem met de Duitse leverancier van de V8-motorblokken. Door een staking bij die Duitse leverancier kan deze niet voldoen aan de voorwaarden die Scania gesteld heeft. Dit heeft ernstige gevolgen voor de productie van V8-modellen.

Prijzen V8-motorblokken vertienvoudigd

Scania blijkt het slachtoffer te zijn van het beleid van de Duitse toeleverancier. Het gaat om een bedrijf dat na een overname de fabriek waar de motorblokken nu vandaan komen, willen sluiten. De producent van de blokken is Halberg Guss, een gieterij uit Leipzig. Sinds enkele maanden is dit bedrijf in handen van de zogeheten Prevent Group. Deze groep bestaat uit toeleveranciers die de prijzen van hun onderdelen, dus ook de V8-motorblokken, flink hebben verhoogd, volgens onze bron in sommige gevallen wel het tienvoudige.

Hierop reageerde de VW-holding, waar Scania toe behoort, met de mededeling dat het dan de blokken beter zelf kan gaan gieten. Prevent wil daarom de gieterij in Leipzig  gaan sluiten. Dat kost de circa 700 personeelsleden van Halberg Guss hun baan en zij zijn nu dus al ruim 2 weken in staking tegen deze gang van zaken.

De levering van V8-blokken naar de Scania-fabriek is daardoor opgedroogd. Dit raakt behalve Scania ook bijvoorbeeld Opel, waar de fabrieken in Eisenach en het Spaanse Zaragoza ook deels zonder motoronderdelen zitten. Halberg Guss maakt uiteenlopende motor onderdelen, van hele blokken tot krukassen, etc.

V8-motoren voorlopig niet leverbaar

Voor Scania betekent dit dat de voor dit merk belangrijke V8-motoren voorlopig niet leverbaar zijn. Dat heeft niet alleen consequenties voor Scania trucks, maar ook voor de levering van industrie- en maritieme motoren. ‘Ik betreur ten zeerste dat wij momenteel onze V8-motoren, die de benchmark vormen in de industrie en onderdeel zijn van ons Scania-DNA, niet kunnen leveren bij onze klanten. Onze verkooporganisatie richt zich nu op het aanbieden van 13-liter motoren als mogelijk alternatief of andere oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat onze klanten aan hun verplichtingen ten aanzien van hun klanten kunnen voldoen. We doen er alles aan om het vertrouwen van onze klanten te behouden’, zegt Christian Levin, Executive Vice President en Hoofd Verkoop en Marketing.

Scania werkt al meer dan 20 jaar met de bewuste leverancier. Deze staking is begonnen op 14 juni. Eerder dit jaar ondervond Scania ook al hinder van verstoorde leveringen van deze specifieke leverancier. ‘Wij doen het uiterste om onze bevoorrading te optimaliseren en te beveiligen om verder ongemak voor onze klanten te vermijden’, aldus Anders Williamsson, Executive Vice President en Hoofd Inkoop.

Reageer op dit artikel