nieuws

SMT wil gesprek over organiseren TKD ‘op neutraal terrein’

Branche

SMT wil met de organisatie van de TKD in gesprek over de toekomst van het evenement. De importeur van Volvo en Sennebogen vindt dat de beurs ‘op neutraal terrein’ moet worden gehouden, en niet ‘op de stoep’ bij Cat-leverancier Pon. Dit zegt CEO Heino Westdijk van SMT Benelux desgevraagd tegen BouwMachines.

SMT wil gesprek over organiseren TKD ‘op neutraal terrein’

Westdijk reageert hiermee op de commotie die donderdag, op de eerste dag van de TKD, ontstond doordat een promotieteam namens SMT flyers uitdeelde bij de ingang van het beursterrein. SMT, dat sinds enige tijd campagne voert onder het motto ‘TKD? SMT!’, is de grote afwezige op de beurs.

Namens de beursorganisatie vroeg BMWT-directeur Jan Hommes donderdag telefonisch aan de SMT-directie om te stoppen met het ronddelen van de folders, die ook onder ruitenwissers op het parkeerterrein werden gestopt. Via de flyers werden TKD-bezoekers uitgenodigd om de open dagen van SMT te bezoeken, in Emmeloord. ‘Hopelijk tot straks!’

SMT stopte ‘op basis van de relatie’ met flyeren

Westdijk: ‘Aan de gemeente Almere hadden wij toestemming gevraagd, en gekregen, om te mogen flyeren. Maar op basis van de relatie en  wederzijds respect zijn we gestopt toen de heer Hommes ons daar om vroeg. We hadden ons punt gemaakt.’

 

Het bezwaar van Westdijk tegen de TKD is onder meer dat de beurs wordt gehouden op een locatie die direct grenst aan het bedrijfsterrein van Cat-importeur Pon. Volgens de SMT-CEO geniet Pon hiermee een ‘oneerlijk concurrentievoordeel’. Westdijk: ‘Pon heeft ook een stand die ruimschoots groter is dan die van andere exposanten. Daar verzet ik me tegen. Elke exposant moet gelijkwaardig worden behandeld om zijn diensten en producten te tonen. Op dit moment wordt met verschillende maten gemeten.’

De eigen achtertuin in Emmeloord is voor SMT geen alternatief

Westdijk zegt dat hij ook niet zou willen dat de TKD zou worden gehouden in de achtertuin van zijn eigen bedrijf, in Emmeloord. ‘Dat zou mij dan weer een mogelijk concurrentievoordeel geven, en dat wil ik mijn collega-exposanten niet aandoen.’

De topman van SMT Benelux vindt dat exposanten op de TKD te weinig ruimte krijgen om zich goed te presenteren. Het draaien op de machines, hét handelsmerk van de beurs, zou een te globale indruk geven. ‘Het gaat om de totale beleving van een merk, een machine en een bedrijf. Daar komt veel meer bij kijken. Bij een mogelijke nieuwe locatie voor de TKD, zou dit een criterium moeten zijn. Een operator of beslisser wil goed, grondig en uitvoerig worden geïnformeerd. En een machine moet maximaal kunnen worden belast en getest. Op de TKD heb je die mogelijkheid niet, in onze zandbak in Emmeloord wel.’

Volvo-machines zijn op het beursterrein niet welkom

Inmiddels lijken de verhoudingen tussen SMT en de beursorganisatie behoorlijk verstoord. Omdat SMT niet deelneemt, mogen geen Volvo-machines op het terrein worden getoond, zo heeft de beursorganisatie vooraf expliciet aan exposanten laten weten. Tegelijkertijd heeft de flyeractie van donderdag bij de organisatie kwaad bloed gezet.

Toch zegt Westdijk ‘dolgraag’ met de TKD in gesprek te gaan. Hij noemt het ‘een prachtig evenement’ en zegt te willen bijdragen aan de verdere ontwikkeling ervan. ‘Maar voor mij staat wel als een paal boven water dat elke exposant eerlijk en gelijk moet worden behandeld. Als we op basis daarvan het gesprek aangaan, wil ik heel erg graag meewerken aan de editie van 2020.’

Keuze voor Almere heeft niets te maken met Pon

De organisatie van de TKD laat weten dat de locatie in Almere enkele jaren geleden is gekozen omdat een nieuw terrein nodig was. Het vorige, in Wezep, was niet meer beschikbaar. Geschikte terreinen om een beurs als de TKD te houden, zijn er volgens de organisatie bijna niet. De keuze voor de locatie in Almere heeft volgens de TKD niets te maken met de aanwezigheid van Pon.

Meer nieuws over de TKD

Reageer op dit artikel