nieuws

Omzet bouw terug op niveau voor crisis

Branche

Omzet bouw terug op niveau voor crisis

Nederlandse bouwondernemers behaalden in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst een hogere omzet dan voor de financiële crisis.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lagen de opbrengsten in de bouw 4% hoger dan in het eerste kwartaal van 2008, het jaar waarin de financiële crisis mondiaal toesloeg.

Ten opzichte van een jaar eerder stegen de opbrengsten met 8,6%. Daarmee beleefde de bouw het veertiende kwartaal op rij waarin de opbrengsten stegen.

Kosten voor veel bedrijven gestegen

Dat de opbrengsten stegen tot boven pre-crisisniveau, wil overigens niet zeggen dat bouwbedrijven er nu beter voorstaan dan destijds. Een woordvoerder van CBS wijst erop dat ook de kosten voor veel bedrijven zijn gestegen.

Personeelstekort

Een bijkomend probleem voor veel bouwbedrijven is het tekort aan personeel. Zo was het aantal onvervulde vacatures in de sector in het eerste kwartaal 15.000, 6.000 meer dan in de dezelfde periode vorig jaar. Een vijfde van de bouwondernemers denkt daarom tegen productieproblemen aan te lopen als gevolg van die krapte op de arbeidsmarkt.

Meer nieuws uit de Bouwbranche

Reageer op dit artikel