nieuws

Hiab zoekt nieuwe kampioen kraan besturen

Branche

Hiab organiseert voor de derde keer het World Crane Championship. De beste kraanbestuurders strijden om een plek in de finale, die gehouden wordt op de IAA autoshow in Hannover, op 22-23 september.

Hiab zoekt nieuwe kampioen kraan besturen

Hiab organiseerde het World Crane Championship voor het eerst in 2015. Doel van de competitie is de beste operators van over de hele wereld hun kunnen met kranen van Hiab te laten tonen.

De opzet is simpel: met behulp van een Hiab X-HiPro 232 kraan moeten machinisten jerrycans verplaatsen. Die moeten van de truck en via een ‘circuit’ vol obstakels zonder knoeien naar hun eindbestemming gehesen worden. Wie dat het snelst doet, wordt tot kraankampioen gekroond. Niet alleen dat, de winnaar krijgt ook een prijs ter waarde van 25.000 euro.

Dagelijks trainen

De eerste kwalificatierondes voor 2018 vinden plaats in Duitsland en Oostenrijk. Machinisten uit 16 landen doen mee, waaronder uit Nederland. ‘De deelnemers nemen hun voorbereiding heel serieus’, zegt Lotta Sjöberg, Global Marketing Manager van Hiab. ‘Sommigen zetten op hun werkplek zelfs een oefenparcours op, en trainen dagelijks. Ik krijg veel vragen over de regels, strafpunten, en het parcours. We hebben besloten alles exact gelijk te houden aan het vorige kampioenschap. Zo kunnen de deelnemers van 2018 zich echt meten met de vorige kampioen.’

Er is felle competitie, zegt Sjöberg. ‘Maar in een goede sfeer. De deelnemers wisselen contactgegevens uit en blijven met elkaar in contact. Ze worden allemaal echt lid van de Hiab-familie, en dat spreekt de machinisten zeer aan.’

Reageer op dit artikel