nieuws

Steinert scheiders op nieuwe sorteerinstallatie Van Pelt

Branche

Van Pelt heeft twee nieuwe Steinert Unisort NIR-scheiders in gebruik genomen. De scheiders draaien in de compleet nieuw gebouwde sorteerinstallatie van Van Pelt in het Belgische Schoten.

Steinert scheiders op nieuwe sorteerinstallatie Van Pelt

De nieuwe installatie met Steinert scheiders is door SWT Waste Technology gebouwd. Van der Spek Vianen leverde de Steinert Unisort NIR-scheiders. De keuze voor Steinert machines is gemaakt na uitvoerige testen in het technicum bij Steinert in Keulen. Daar kunnen alle machines uit het programma van Steinert getest worden.

Bij Van Pelt zijn twee Steinert Unisort P2000PR NIR-scheiders geplaatst met een werkbreedte van 2.000 mm. De machines zijn actief in het scheiden van hout, papier, karton en foliën uit de materiaalstroom. Afhankelijk van de input kan eenvoudig omgeschakeld worden tussen de verschillende te sorteren producten, zegt Van der Spek.

Steinert scheiders met HSI-camera voor herkenning

Steinert scheider bij Van Pelt in Schoten

De HSI-camera heeft 256 detectiepunten over de bandbreedte. Hij kan delen van 10 mm – 300 mm scheiden uit de materiaalstroom.

De Steinert scheiders zijn voorzien van een HSI (Hyper Spectral Imaging) camera voor de  herkenning. Daardoor is er altijd een compleet beeld van de te sorteren producten. ‘Er wordt geen herkenningspunt gemist door een bewegende/zoekende camera, wat vaak wel voorkomt bij NIR-scheiders’, aldus Van der Spek.

Daarnaast zijn er ook geen bewegende en aan slijtage onderhevige delen in de unit aanwezig. De HSI-camera heeft 256 detectiepunten over de bandbreedte. Hij kan delen van 10 mm – 300 mm scheiden uit de materiaalstroom. Daarvoor gebruiken de machines ventielen in de blaasbalk.

Lichtbalken

De hooggeplaatste brug boven de transportband zorgt dat eventuele hoge delen zonder problemen door de machine kunnen worden gevoerd. Aan de voor- en achterzijde van de brug zijn lichtbalken geplaatst. Die bieden een optimaal zicht op de te sorteren producten.

Op het grote touchscreen kunnen alle functies van de Unisort eenvoudig worden bediend. Naast het kiezen van de te sorteren producten kunnen allerlei gegevens worden uitgelezen en verzameld.  Op die manier kan de samenstelling van de opgave ‘gelezen’ worden, en kan hier op gestuurd kan worden.

De Steinert scheiders voor Van Pelt zijn compleet geleverd door Van der Spek Vianen, inclusief transportband en trilvoeders.

Foto's

Reageer op dit artikel