nieuws

Fiod doet inval bij leidingbouwer A.Hak

Branche

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of A.Hak zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken. In dat kader heeft de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) een inval gedaan bij de leidingbouwer.

Fiod doet inval bij leidingbouwer A.Hak

Dat bevestigt het Functioneel Parket van het OM, meldt Cobouw.

De verdenking luidt dat A.Hak ‘een man uit India’ heeft geholpen bij het witwassen van gelden. ;Er zijn vermoedelijk valse facturen van het bedrijf aan deze man gestuurd’, aldus een woordvoerder van justitie. Zij wil verder niets kwijt over het onderzoek, ‘omdat het nog in volle gang is’.

A.Hak laat weten dat de Fiod op 13 november inderdaad een onaangekondigd bezoek heeft gebracht aan het hoofdkantoor in Tricht. Volgens zegsman Richard van Santen richt het justitie-onderzoek zich op onregelmatigheden bij een omvangrijk Indiaas pijpleidingenproject, waaraan A.Hak tussen 2006 en 2009 heeft meegewerkt.

Opdrachtgever van het project was het Indiase energieconcern Reliance. De contractwaarde bedroeg ongeveer 100 miljoen,

Directieleden gehoord tijdens inval hoofdkantoor

Bij de inval van de opsporingsdienst is een deel van de administratie in beslag genomen. Ook is de directie van de leidingbouwer ondervraagd. Van Santen: ‘De Fiod heeft inderdaad met directieleden gesproken. Of dat gezien kan worden als een verhoor? Dat weet ik niet.’

De woordvoerder benadrukt dat het huidige bestuur pas dit jaar is aangetreden en dus geen enkele bemoeienis heeft gehad met het bewuste project in India. ‘Dat is echt van ver daarvoor.’

In juni van dit jaar maakte A.Hak bekend dat Marco en Mariska van Geenhuizen de dagelijkse leiding hebben overgedragen aan de Schot Iain Light. Samen met Remco Smit en Rob Bombeeck vormt hij nu de directie.

Werknemers verboden om te praten over onderzoek

A.Hak heeft zelf geen ruchtbaarheid willen geven aan het onderzoek. Sterker nog, de nieuwe directie heeft medewerkers direct na de inval nadrukkelijk verboden om er met ook maar met een woord over te praten met de ‘buitenwereld’. Meerdere (oud)werknemers van de onderneming hebben dat Cobouw laten weten.

Deze bronnen zeggen ook dat er binnen A.Hak altijd veel geheimzinnigheid heeft bestaan rond de facturering bij het buitenlandse pijpleidingenproject. Slechts twee personen zouden zich ermee bezig hebben gehouden. Ook melden zij dat er al eerder een geschil met de belastingdienst is geweest over activiteiten in Saudi-Arabië. Dat zou inmiddels zijn ‘gecleared’met de fiscus.

Van Santen kan dat allemaal niet bevestigen. Hij zegt dat het huidige onderzoek zich ‘beperkt’ tot het oude project in India.

‘Late jaarrekening houdt geen verband met Fiod-onderzoek’

Dat A.Hak nog altijd zijn jaarrekening over 2016 niet heeft gepubliceerd, houdt volgens de zegsman geen enkel verband met het huidige Fiod-onderzoek. ‘Onze jaarrekening over 2015 was ook laat. Daardoor schuift alles wat op’, verklaart hij de vertraging.

Van Santen ontkent nadrukkelijk dat accountant BDO weigert de jaarrekening te ondertekenen. ‘Er is geen onenigheid met de accountant.’

Begin dit jaar onthulde Cobouw dat A.Hak vorig jaar aan de rand van de afgrond heeft gestaan. Tegenvallers op projecten, een teruglopende werkvoorraad en omvallende partners drukten de kabel- en leidingbouwer zo diep in het rood dat de continuïteit van het familiebedrijf in gevaar was gekomen. Het bedrijf sloot 2015 af met een verlies van ruim 58 miljoen euro. De omzet kwam in dat jaar uit op 447 miljoen, bijna 120 miljoen minder dan in het jaar ervoor.

Topman Iain Light gaf in een interview met Cobouw aan dat A.Hak zich inmiddels weer herstelt. Of dat betekent dat over 2016 een winst is behaald, is nog onduidelijk. Het bedrijf wil daar geen mededelingen over doen. Over het jaar 2017 verwacht Light zeker een positief resultaat, zei hij eerder.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel