nieuws

Dusseldorp ISM hijst flatwoningen uit in Kerkrade (video)

Branche

Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek hees afgelopen week op spectaculaire wijze flats uit in Kerkrade. Met een 400-tons kraan van Wagenborg Nedlift werden de appartementen vanaf de tiende verdieping uitgetakeld.

Dusseldorp ISM hijst flatwoningen uit in Kerkrade (video)

Dusseldorp ISM maakt onderdeel uit van het zogeheten Superlocal-project. Dit is een circulair bouwproject in Kerkrade. Er worden delen van bestaande appartementen uit de bovenste (tiende) verdieping van één van de hoogbouwflats in Bleijerheide gehesen. Van de uitgehesen delen en ander sloopmateriaal wordt een expogebouw gemaakt. Het is een experimenteel sloopproject.

Bekijk de video met highlights onderaan dit artikel!

Uithijsen appartementen nog niet eerder vertoond

‘Het uittakelen van de appartementen uit de tiende verdieping gebeurde met een 52 meter hoge kraan van maar liefst 400 ton’, aldus René Plaggenburg, directeur van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek B.V. (onderdeel van ReintenInfra B.V.). ‘We zagen de delen van de appartementen vooraf uit met een wand- en vloerzaag. Dit uitzagen gebeurt met grote precisie. De speelruimte is ongeveer 5 millimeter. Het uithijsen van delen van appartementen is niet eerder vertoond, en een primeur in het circulair bouwen. Dat levert voor het milieu grote voordelen op.’

Uitgehesen delen vormen basis voor Expogebouw

De uitgehesen delen van de appartementen vormen de basis van het nieuw te bouwen Expogebouw. Materialen zoals kozijnen en deuren worden ook opnieuw gebruikt. Bouwbedrijven Jongen (koninklijke VolkerWessels onderneming) neemt de bouw van het Expogebouw voor haar rekening. Het gebouw komt 150 meter verderop te staan, op de locatie waar tot 2012 flat A stond. Het Expogebouw is naar verwachting begin 2018 klaar.

Testwoningen

Het uithijsen en de realisatie van het Expogebouw geven inzicht of hergebruik van beton en sloopmaterialen in de praktijk zinvol en op grote schaal mogelijk is. Zo ja, dan wordt de strategie van circulair bouwen door middel van hoogwaardig hergebruik in het vervolg van het proces toegepast. Te beginnen met de bouw van vier typen testwoningen, die naar verwachting in 2018 worden opgeleverd.

Foto's

Reageer op dit artikel