nieuws

Volvo FMX 8×8 Terberg nadert voltooiing

Branche

De Volvo FMX 8×8 Terberg komt eraan. Nadat Terberg de handdoek in de ring gooide was er even geen 8×8 truck uit de Volvo- Terberg hoek leverbaar. Volvo liet het daar niet bij zitten en werkt momenteel hard aan een nieuwe 8×8 triple.

Volvo FMX 8×8 Terberg nadert voltooiing

De Volvo FMX 8×8 Terberg werd afgelopen week gespot bij een carrosseriebouwer en lijkt klaar te zijn voor introductie. De stap naar Euro-6 was voor Terberg een stap te veel. De ontwikkelingskosten voor een nieuwe generatie terreinvoertuigen onder het Terberg-merk leek niet rendabel en daarmee ging er een Nederlands truckmerk verloren.

Volvo ziet kansen voor een 8×8

Terberg bouwde op basis van Volvo Trucks, en dat merk ziet wel kansen voor een 8×8. Voor de bouw van zo’n, typisch Nederlandse truck met een wide-spread en gestuurd tandemstel ging Volvo te raad bij het zelfde Terberg. Het verschil is alleen dat voortaan de Volvo badge in de grille blijft. De techniek is aangepast door Terberg en daarmee lijkt de cirkel rond.

Terberg werkt nauw samen met Volvo Trucks. Zo wordt Terberg ingeschakeld om assen bij te plaatsen en wide-spread tandemstellen te leveren voor de FMX. Ook onder de Volvo mining trucks die af-fabriek worden geleverd zit Terberg techniek. Toen Volvo besloot om een nieuwe 8×8 op te nemen in het leveringsprogramma lag het dan ook voor de hand dat Terberg daar aan mee zou werken.

Hydraulisch stuur- en veersysteem

De nieuwe 8×8 is een zogenaamde ‘Triple’ waarbij de drie achterassen op een onderlinge afstand van 180 centimeter staan. In feite is het een af-fabriek 6×6 chassis waar een 11,5 tons Sisu as is bijgeplaatst. De beide achterste assen zijn in een widespread-opstelling gezet met een hydraulisch stuur- en veersysteem. De vooras is en bleef een originele 10 tons Volvo as. Het totale GVW bedraagt daardoor niet de eerder gemelde 46 ton maar 44,5 ton.

Volvo FMX 8×8 Terberg vergelijkbaar met de Ginaf 8×8

Met zijn triple opstelling is de nieuwe Terberg 8×8 vergelijkbaar met de Ginaf 8×8, alleen heeft dat merk onlangs besloten te stoppen met de productie van deze trucks. Dat zou er toe leiden dat Terberg met een uniek voertuig op de markt komt. Wanneer de officiële introductie volgt is nog niet bekend gemaakt, maar gezien de staat van deze truck zal dat ergens na de zomervakanties zijn.

Reageer op dit artikel